Učitelj

Пројекаш наставног плана и програма 623:

искористи и за развој учешћа у школској заједници, а тиме и за улаз у друштвену, народну и државну целину.

Програм за поједине предмете у сагласности са концентрацијом и с обзиром на идеју вољу.

[ Народни језик

Циљ. —- Деца треба да књижевни језик разумеју у говору и писму, да знају јасно и тачно читати и писати и самостално изражавати своје мисли. Нарочето треба да се упознају са овим што унапређује правилну употребу и разумевање матерњег језика. Познавањем народног (српскохрватскословеначког) језика јачају се национална осећања и смисао за народно јединство.

Поступак. — 1) Читање. Природно тачно и с разумевањем читање читанки, омладинских књига и часописа, нарочито оних чланака који говоре о отаџбини и њеним односима према човеку и природи. Слободно причање и препричавање у разговетном и повезаном говору. Декламовање родољубивих песама. Пригодно. упознавање писаца и песника. 2) Гисмено изражавање. Препричавање прочитаних чланака, диктат и заједничко састављање извештаја о важним догађајима. Састављање чланака о доживљајима. и о стварима у оквиру идеје водиље. 3) Језични облици. На основу домаћег наречја упознавање свих врста речи, њихових промена као и простих, проширених и сложених реченица.

П Земљопис

Циљ. — Упознавање домаће бановине с нарочитим обзиром на међусобну повезаност стеченог знања и на способност да се оно. свестрано искористи и употреби. Основна знања о држави буде. самосвест и љубав према јединственој држави Југославији.

Поступак. — 1) Домаћа бановина као народно-културна и и господарска жижа. 2) Суседне бановине са гледишта народнокултурних и господарских односа према домаћој бановини. 3) Кратак преглед Краљевине Југославије. 4) Скупљање градива за што. боље упознавање домовине.

Ш Историја

Циљ. — Деца треба да из историје црпе снагу и љубав према отаџбини, она треба да знају ценити жртве које је принео наш народ за свој развој и напредак. Скретати пажњу нарочито на историјску истину, која треба да децу васпитава за стварност.

Поступак. — 1) Домаћи споменици, сведоци прошлости као полазна тачка за разна историјска доба. 2) Сеоба Словена у наше крајеве. 3) Доба робовања: Турци, Мађари, Немци. 4) Покушаји: уједињења Југословена (Људевит Посавски и други). 5' Карађорђев устанак. 6) Илирија. 7) Југословенска идеја побеђује. 8) Ослобођење и уједињење. 9) Преглед постојања наше државе (1804-1918)..