Učitelj

522 Д-р Слободан Поповић

вети (15; 2): „Дружим се с њима зато што су они добри према мени, као и ја према њима... Увек су ми најбољи они другови који ме не мрзе и воле ме као ја њих. Ја се увек сетим нема већег пријатеља од мајке па затим од мојих другова“. Десети (16; 2): „Ја за те њихове доброте нећу никад да заборавим, јер као што они мене воле и помажу тако ћу и њих волети и стараћу се да им два пута више добра вратим него што су они мени добра учинили“.

У написима испитаних сеоских пубесцената игра се јавља као мотив дружења много ређе него код дечака; преовлађује унутрашња веза, и тежња за духовним зближењем. Пошто се игра као побуда помиње у исказима 17 дечака и 3 младића, то ћемо овде навести одломке из написа 5 дечака и 2 младића. Дечко (11; 9) каже за свог најбољег друга: „Ја га волим јер са њиме учим и са њиме се играм“. Други (12 година): „Ја и моји другови чували смо заједно стоку и играли смо се свакојаких игара што смо се сетили и играли смо гимнастичке вежбе свакојаке“. Трећи (12; 5): „Када имамо слободно време, ми се играмо, са највећом љубављу“. Четврти (12; 10): „И заједно се играмо, играмо најбоље игре, играмо се с лоптом.. Искочимо у поље па се играмо, играмо лопту и када ни одали лопта ми узмемо и играмо разне игре као што је винцање“. Пети (13; 8): „С друговима увек идем, играмо се сви заједно, шетамо се“. Шести младић (14; 4): „Ја не могу баш сам да се играм, треба да има бар неко код мене да се игра ион ми је онда друг“. Седми младић (16; 10): „Дружим се највише с мојим најбољим друговима, да се заједнички поиграмо, или да се прошетамо по шуми или по зеленим ливадама (у пролеће)“.

Заједничка одбрана од непријатеља је мотив удруживања нарочито дечака и младића који из далеких села долазе у школу. Та побуда се истиче у исказима 7 ученика. Наводимо одломке из исказа три дечка и једног младића. Први дечко (12; 10): „Ми један другог бранимо, кад неко удари на мог најбољег друга ми сви слошки ударимо да га бранимо“. Други, од 12; 10: „Ми се никад не свађамо и не бијамо, ако нас неко бије ми се бранимо, и помажемо један другог“. Трећи (13 година) „И када неко нападне ми један другог бранимо, и чувамо се као браћа рођена“. Четврти испитаник, младић од 15; 7: „Ако неко хоће да ме бије ја онда позовем моје најбоље другове и они ме одбране... Ја се са мојим добрим друговима увек дружими браним их од сваког оног који их напада“.

Код 18 ученика је изражена тежња за образовањем као побуда која их покреће на дружење. Десет ученика се највише друже са својим најбољим друговима зато што се ови добро уче, што су врло добри, најбољи ђаци. Дечко (12; 10): „Ја још моје другове волим што су у старијим разредима па ми и понешто покажу што не знам“. Други (13; 8): „Старији су ми увек показивали неке тешке ствари... Нарочито се дружим с њима да што видим, научим од њих да би и други од мене“. Трећи младић (15; 1): „Још се дружим с њима зато што су паметни и учени,

и