Učitelj

Другарство код сеоске младежи 523

па и ја што не знам они ми покажу... Они су врло добри ђаци зато се ја дружим с њима и одем код њих да ме поучавају“. За четвртог младића (15; 1) „највећи другови“ су они који га поучавају целог живота. Пети младић (15; 2): „Ја се дружим с њима тако зато што најбоље уче, најмирнији и најискренији према другим. Ја ћу се угледати на Б. зато што је у основне школе био најбољи и данас је у Грађанској школи најбољи ђак“ Шести (15:5) се дружи са својим најбољим друговима „да би се што више васпитао“ Седми (15;7) се дружи са својим друговима зато што га поучавају. Осми (15; 10): „Ја се дружим с њима зато да да би ме они научили оно што је добро и што је корисно за мене, и за моју кућу, и отаџбину“. Девети (16 год.) је нашао такве другове од којих ће увек чути „нешто лепо и поучно“, Десети (16; 9): „Ако нешто не знам, ја их питам да ми покажу и да ми објасне што ми није јасно. Са друговима се дружим зато да би могао боље упознати све науке“.

Шест младића у пубертету истичу да поверавају своје доживљаје и тајне својим верним друговима. То је једна од основних побуда које покрећу младиће, и на селу и у вароши, да стварају пријатељске везе. Први младић (15; 2): „Ја да могу никада се не бих раставио од мојих другова. Онитакође ако имају нешто ново, никада га не скривају од мене“. Други (15; 6): „Ја код мог друга говорим све слободно, јер знам да ме неће каже код никога“. Трећи (17; 9): „Поготову слободнији сам код друга вернога него код самога брата“.

О потреби сеоских младића за казивањем присних доживљаја најбољим друговима дају више података наши сарадници у овој збирци.

Тај мотив се ретко јавља код дечака. Они у много већем броју но пубесценти изјављују да воле своје најбоље другове зато што заједно одлазе у школу и враћају се кући. Ту побуду изражавају 11 ученика од 11—13 година и 3 ученика од 14—16 година. Дечко од !1 година: „Ја волим мога друга М. зато што када пођемо у школу, он ме зовне ујутру и кад се враћамо кући ми сви заједно“. Други (11; 6): „Најбољи су ми другови В. и А. највише се дружим с њима, јер идем с њима заједно у школу од куће. Када идемо ми идемо заједно.“ Трећи (12; 3): „Ја се највише дружим с мојим друговима зато што ми идемо заједно у једну школу, и ми смо сваког дана заједно и зато морамо да будемо један другом најбољи другови“. Четврти (12; 10): „Кад идемо у школу или на друго место он ме чека или ја њега“. Пети (12; 10): „Из школе када се пустимо ми се сви удружимо и идемо“. Шести (13 год.): „Играмо се по пољу и предвече идемо кући и ујутру један другог дозива у школу и тако сви заједно дођемо у школу“, Седми (14; 3): „Кад идемо у школу или кући друг би ме почекао да би ишли заједно... Сваки дан смо заједно иу друштву“. Осми (14; 4): „Ја волим своје другове зато што су нам куће близо једна другој и зато идемо у школу заједно, из школе опет заједно, често се састајемо и учимо...“ Девети (16; 6): „Са Ђ. дружим се зато што смо из једног села. Кроз основну и грађанску школу