Učitelj

ма

Другарство код сеоске младенси 927

другови казати коју смо лекцију прешли. А да се нисам дружио с Њима, и да нисам ухватио љубав мени не би имао кој казати шта смо прешли. После тога ја се дружим с њима зато да ме бране од зла, јер кад је један сам ђак њему је незгодно. Још се дружим с њима када се на путу поболим они ће јавити мојим родитељима да дођу да ме узму. Моји најбољи другови јесу они, који ми помажу у тешком послу и који ми казују шта смо прешли. Зато се треба највише дружити с добрим ђацима а не са рђавим јер они неће да нам помажу. Ја мислим да кад један ђак има доброга друга њему је боље. ..Још се дружим с њима кад падну велики снегови мени је лакше ићи са њима. Исто тако када дођу велике воде, а и кад је ружно време као што је случај сада.

4) Дечко је од 18; 1. Зашто волим своје најбоље другове. Ја волим своје другове јер су ми добри и верни. Али исто тако пошто су они мени верни ја ћу бити њима веран. Има пуно случајева да се човек деси без другова па му је тешко и није му по вољи као са друговима. — Неки пут се деси да човек путује ноћу па га страх сам али кад је са друговима он је весео. Моји најбољи другови су: С, М, Б.и К. Све су то моји другови с којима сам ишао у основну школу. — Другови које сам поменуо сви су ми били верни до сада, ја мислим да ће ми бити и од сада. — Сви моји другови иду у школу са мном осим Ке који је кад се полазило у школу он је био болестан. Има један случај да ме нису изневерили другови, то је било на екскурзији до П. Има још и пуно случајева.

5) Дечко од 14 година. Зашто волим своје најбоље другове. Ја волим своје другове зато јер су они најближи мени. То су: Г. Р., Д., Р. и сви моји школски другови. Добро је за једног ђака који има својих добрих другова, јер у првом реду они су са моном и свуда смо заједно. Они помажу у свему, тако, ако случајно ме заболи ма који део мога тела они одмах ми помагају, носе ми књиге, поведу ме и одведу до моје куће. После тога ако се деси такав случај да не могу негде да прођем они ме проведу. Онда од никакве опасности они ме неће оставити самога. Ако би ми недостало хлеба они ће ми поделити па макар имали и једно мало парче. Идемо заједно и договаримо се за савладање свих тешкоћа. Ако не могу неки задатак да савладам ондак ми сви скупа сваки шта зна и израдимо задатак. Још их волими зато што они мени помажу свуда у свим случајевима. Ако би дошла велика вода па се случајно утопим они ми помажу и укажу помоћ. После тога ако не би могао да дођем кући док се није смркло они ме приме на конак. Ту ме лепо дочекају и ујутру рано у школу. Ако би се десило да немам плајваз или ма који прибор они ће ми узајмити, или ако немам пара они ће ми узајмити па ја кад набавим вратићу им. Кад не би имао неку књигу они би ми дали да научим градиво, или кад не би имао неки преглед са кога треба да цртам они ће ми дати. Немам ли одело они ће се сви скупити и купити ми. Још ће ме одбранити од некога непријатеља који би хтео да ме бије. Ако нешто не знам они ми испричају и ја после боље запамтим. Кад немам места да