Učitelj

528 Д-р Слободан Поповић

седим негде било у школи, возу и ма где они би ми направили места. Кад не би могао да се попнем у воз или кола ја ћу се ухватити за њих и тако се попети. Још волим своје другове кад се возим у возу може да се деси да сам помолио главу кроз прозор они ће ми рећи да то не треба радити. Или ако се на пример попнем на клупу они ће ми показати да је то строго забрањено. Ако сам се задржао у вароши а воз ће да полази они ће ми викати да ми воз не измакне. Ако се понијам када воз полази они ће ме задржати.

6) Младић од 14; 3. Моји најбољи другови. Зашто се највише дружим с њима» Најбољи друг ми је М. Њега ја највише волим и дружим се с њим. Ево зашто ми је он најбољи друг. Пре неколико година ишао сам у реку на купање. То је најпријатнија забава за нас ђаке. Кад сам се купао и пливао, тада сам стао на оно место где је најдубље. Тада сам почео тонути и давити се. У тренутку када је био одлучан час за мој живот, М. мој друг скочио је и ухватио ме је за руке и повукао. После сам био 60лестан за неколико дана, па сам оздравео. После неког времена одем ја код њега и тада смо се загрлили и решили да останемо другови и пријатељи до века. Сем њега, имам још другова школских. Они су сви добри и милостиви према сваком. Ја се увек дружим с њима зато што су поштени. Нарочито им је то добро што су поштени. Имам још школских другова али они су рђави према сваком. Сваком речју гледају да ме увреде. Никада се нисам дружио с њима. Не дружим се с њима зато што знам да би они покварили и мене. Зато народна пословица каже: „С ким си онаки си“. Моји добри другови гледају да поправе оне који су рђави, што им је и испало за руком. Сада смо сви добри и весели. Помажемо један другог и волимо се. Али када дође крај школској години, тада нам је највише жао. Тада се распуштамо. Али ми се опет не заборављамо него пишемо један другоме писма. Кад је почетак школске године, тада нашем весељу нема краја. Сваки гледа да што више развесели свога друга и да га обрадује. Увек ћу вас волети, мили моји другови. Живели моји другови!

7) Младић од 14; 5. Моји најбољи другови. Зашто се највише дружим с њимаг Ми ђаци када се упишемо у школу и учимо два или три месеца тада се виде бистрине једног доброг ученика он зна све предмете које смо учили одлично или врло добро па ми који смо слабији ми се са њима дружимо да биин ми научили штогод од њих. Особито такви ученици хоће да покажу својим друговима да им кажу оно што знају, они слабији иду уз оне боље ученике па и они слабији што иду уз оне боље они се поправљају зар то није корист, та корист је врло важна за наш живот. У свакој школи се издвајају увек бољи, у моме одељењу што су моји другови и то су: М. Д. Б. и М. они су наши најбољи и ми њима треба да захвалимо за добро дело а ми остали када буде Видов дан ми хоћемо сви њима захвалити и узвикнути живели наши другови збогом друже сретан ти пут његов друг му одмах прихвати на исти начин и тебе и мене поласком на Видов дан од школе ка кући јако нам је неугодно

не