Učitelj

! ! ; |

Другарство код сеоске младежи 529

када се више видети нећемо ко зна где ћемо се видети код куће преко лета треба радити а ми заиста радимо са чела кипи зној све сагоре ради се оре се копа се жање се коси се виноград треба га чувати од разнога буђа кад помислим на те све радове па кажем о школо о мајко моја где си ти када ћу се састати са мојим друговима да им захвалим. Па када се састанемо опет хвала друже хвала брате.

8) Младић од 15 година. Моји најбољи другови. Зашто се највише дружим с њимаг Моји су другови најбољи Ми (Ја се дружим с њима зато што они мене воле а и ја њих волим. Ја се дружим с М. зато што ја и он идемо заједно у школу и понекад идемо у шуму те тамо учимо задатак и када научимо ми један другом причамо да бисмо боље утврдили лекцију и када ми пођемо у школу ми уз пут причамо што смо преко дана научили и када дођемо у школу ми одмах идемо у разред те причамо географију. Ја и С. волимо се као браћа јер он мени чини добро дело и ја исто тако чиним њему и ми смо двојица били нераздвојени другови. Када ја или он нешто не знамо а ми један другоме покажемо. Када он нешто нема а ја имам онда ја дам њему. Кад ја нешто немам а он има онда ми он да и када он једнога дана не дође у школу а ја овда као да ме је пушка ударила ја онда идем с његовим братом да видим шта ми он ради. Он ме одма позове у кућу да се одморим и да ручам, али ми смо далеко и кад се пустимо на ферје ја више пута донесем њему трешње и јабуке а он мене да јагоде.

ду Младић од 16; 2. Зашто волим своје најбоље другове» Скоро сваки добар ученик међу нама зна да у школи има своје најбоље другове и са њима се скоро увек и сваког дана дружи. Моји најбољи другови када год сам у неком недостатку са ђачким стварима они ми позајме. Ја за те њихове доброте нећу никада да заборавим, јер као што они мене воле и помажу тако ћу и њих волети и стараћу се да им два пута више добра вратим него што су они мени добра учинили. У школи су ми најбољи другови М. и Р. и још пуно тако добрих другова. — Свакога јутра када дођем у школу сви моји добри другови који су дошли пре мене у школу они изађу преда ме и здраве са са мном, па како се ја са њима не би дружио када они мене тако воле. Ја имам доста добрих другова и у !У разреду и ако нешто не знам они ми увек покажу и објасне ми све што знају. Зато и ја са мојим млађим друговима се дружим да би им дао пример као што су мени дали моји старији другови. Сваки од мојих добрих другова мене воли а зато ја нећу да се од њих одвраћам на другу страну. Са својим друговима ја се дружим зато што су они добри према мени ако немам неку ствар они ми позајме, а ако они немају нешто ја позајмим њима. Па зашто смо другови него само зато да се помажемо и да добро живимо један с другим, да оснивамо разна друштва, да прикупљамо прилоге за наше сиромашне другове који немају ни обуће ни одела нити стана нити пак хране и друге животне намирнице. Ја сам од мојих старијих другова слушао савете да друштво може све што је добро да уради, па зато се

Учитељ 34