Učitelj

Цар Лушан Силни 585.

Преглед: Шта Душан предузима после крунисања» (Уређује државу).

Записати по табли: Душан уређује државу.

Да би је боље уредио, шта ствара Душан, (Душан створи закон).

Записати на табли! Душанов законик.

д). Кад Душан заврши посао око уређења државе, он настави освајање у Грчкој. Освоји Тесалију и Етолију. (Покажем на мапи). Докле је сад Душан заузео грчке земље» (До Јегејског Мора). Докле се његова држава простирала на северу (До Саве и Дунава) А на запад (До реке Неретве) На исток» (До реке Месте) Изађи ти и покажи на мапи Душанову државу са њеним границама!

У то време, Турци су се већ били утврдили на Балканском Полуострву. И Душан виде да бе ускоро и његовим земљама запретити опасност од њих. Зато се нагло поче спремати да он њих нападне, те да узме Шариград и тако сачува Балкан од Турака. Али, недаде му се, да и те своје намере оствари.

Јер умре изненада у својој 46 год. у највећој снази своје силе и славе, у децембру године 1355.

Понови ово ти!

Преглед: Што је Душан освојио напослетку од Грчке» Освојио је Тесалију и Етолију.

Написати на табли: Освајање Тесалије и Етолије. Шта је намеравао даљег (Да освоји Цариград али изненада умре).

Записати на табли: Смрт Душанова 1355 год.

Ш

Који је први владар из ове породице почео радити на ослобођењу и уједињењу раздвојних српских племена која су робовала Вазантијиг (Стеван Немања). Да ли је још који владалац радио на ослобођењу српских племена од Византијске власти» (То је чинио још и краљ Милутин). Ко је могао довршити Немањино започето дело на ослобођењу све поробљене браће под Византијом Могао је и учинио је то цар Душан» Да видимо како је он то могао и зашто» Колика је била Немањина држава и у каквим је он приликама владаог Немањина је држава била много мања, нарочито у почетку владавине.

Немању су ометали и унутрашњи немири. Колика је била Душанова држава и каква је била, кад је он ступио на престо» (Била је знатно увећана и богата.) Шта мислите, зашто је Немања ипак успео поред свих препрека, да створи сигурну и чврсту државу» (Зато, што је био паметан а узтом способан владалац). Дакле, који су потомци Немањини показивали највише разумевања, за напредак, увећавање и снажење Србије (То су били: Стеван Првовенчани, Свети Сава, Урош, Милутин и Душан). Нашта сви Немањићи за време мира обраћају највећу пажњуг (На унутрашње уређење и добро народа.)

Шта су подизали највише Немањићи» (Подизали су манастире). Шта је Србија била под Немањом» (Велика Жупанија). А под