Učitelj

586 Гап Зетеџс

Првовенчаним> (Под Првовенчаним постаје Краљевина). Шта тада добија српска православна црква» (Самосталност и архиепископију). Шта постаје Србија под Душаном и шта добија цркваг (Постаје царевина и добија патријарха.

С којим би владаром у најближој прошлости могли упоредити Душана» (Са Витешким Краљем Александром). Какве сличности има између њих И Душан је као иКраљ Александар уједињивао српска племена. Да ли је Душан ујединио сва племена» (Није). Ко то постиже» (Много доцније то постиже Краљ Александар.)

У чему су ова два владара још сличнар Ако деца не могу лепо рећи, казаћу им: И Душан је као и Краљ Александар тежио да очува јединство своје државе, па је зато у више покрајина имао своје дворове. Тражио је, да га и народ и великаши слушају јер је знао, докле буде слоге и послушности да ће бити и јединства у држави.

ЈУ

Из свега што сте чули о Душану, шта бисте за њега могли рећи» Душан је од свију Немањића највише увећао државу, створио јој богатства и сјај. Србија је под Душаном постала највећа сила на Балкану. Како би онда могли назвати цара Душана» (Цар Душан Силни).

М

Сећајући се Душанове славне државе и имајући данас још славнију и већу државу под Њ. В. Краљем Петром (, на шта треба да мисли сваки Југословенг (Треба да мисли на јединство наше државе). И не само децо да мисли, него и да се стара свим силама, да се одржи народно јединство, које треба да нам је милије од личних жеља и личне користи.

На часу народног језика, деца могу читати народне песме о цару Душану, а на часу земљописа могу цртати Душанову државу итд.

Ако би методска јединица била велика за један час, може се поделити и обрадити у двапут. На крају другог часа, 340круглити предавање и извести примену.

Копсептастопе зиВе

— оОа Јуапа Зете са, —

Кејогта 5Које 1215 кије гећогти пазјаушћ згедзгауа, гегогти исПа. Ма како зе паогихан заугетешт мазритт 1 фаакнскии рплсрита, ако пета рокебић ргедичоа 1 згедајаџа 2а гад, песе 6 тосисе Та пасеја и ргак5; ! ритеп. Згага исЏа ц меси 5/исајеуа пе одеоуагајц рокеђата поуе 5Које. Опа 5ц одсоџагаја Забопзкии тегодата „једиообђгаглозни“, ап 5и пецрокеб а и 5коц, Која тога уофн гасина о «оте да 1 исПа Биди акотофгапа Кагаегц 1 о5обепозта гахгеда, пазјауе 1 5Кој5аћ ргшка. бата рмтепа тодетић пазгаушћ тејода ро зуојој рмгоф 15 КЕ исије црофтеђи хазгагенћ цеја. А Како зе тегоа ргакшспе редасовје гагмјаји бг т (етрот | пета 1221еда да зе чапдамхији, ко таиз ја исја 12 ројаимћ гадоса, пе дозреуа да 11 цуеде ц рготе!.