Učitelj

584 Зора М. Станковић

чавању Стевана Првовенчаног а још раније при изучавању зетског

владара Михаила Војислављевића. Да ли је Србија имала тада.

патријарха (Имала је само архиепископа). Зато Душан на Ускрс 1346 год. сазове сабор у Скопље и прогласе архепископа Јанићија за патријарха. После тога, уз велике свечаности а у присуству многобројног народа, властеле и свештенства, патријарх Јанићије крунише Душана за цара, његову жену за царицу а сина Уроша за краља.

Покажем им слику Душановог крунисања. — Где се је Душан крунисаог (У његовој престоници Скопљу). — Покажем им слику Скопља са Душановим мостом. Где је оно још Душан имао престоницу» (Призрен и Прилеп). Покажем им слику Призрена и Прилепа. Зашто је Душан имао више престоница (Зато што му је држава била велика). Није само зато, него је он тиме хтео још народу и да покаже. А сећате ли се штаг (Душан је хтео да народу покаже, да све крајеве подједнако воли). Јесте, али осим тога, он је хтео да покаже народу и властели да је он једини и врховни господар целе државе и да се његовој вољи морају сви покоравати.

Ко ће сад да ми ово све понови» Ти!

Шта је изостављено Ти! Ти!

Нека ми један све лепо исприча!

Преглед: Кад је Душан проширио своју државу, шта је хтео учинити јошг (Хтео се је крунисати за цара).

Што је претходно учинио (Прогласио је архиепископа Јанићија за патријарха) А потомг (Патријарх Јанићије крунише Душана за цара).

Записати на табли: Проглас архиепископа Јанићија за патријарха и крунисање Душана за цара на Васкрс 1346 године.

г.) Кад је Душан проширио своју државу и крунисао се за цара, што је могао још да уради у државиг (Могао је унутрашњост своје државе да уређује). Да би лакше могао да управља, он поједине покрајине своје велике државе издели великашима али стим, да сви њега морају слушати као најстаријег. Сећате ли се, како су његови претци уређивали државуг Нпр. Немања, Милутин и остали» (Подизали су цркве и манастире). Исто је тако и Душан чинио. Подизао је цркве и манастире, давао им велике поклоне у новцу и имању да би се манастири могли издржавати а уз манастире је подизао болнице за болесне и невољне, као и школе.

И даље је уређивао и спремао војску и развијао трговину и пољопривреду.

Да би што боље уредио државу, одлучи, да држави створи закон, којим ће се одређивати права и дужности свију поданика.

Зато нареди, да се искупе све писане наредбе његових пре дака, па се према њима изради закон, који се назове Душанов законик.

Ко ће ово да поновиг Ти!

Шта је изостављено» Ти!

Понови све лепо!

Кана