Učitelj

- 15

ин

redova radne sirofinje, jer prvi iz svojih domova donose izopačenomišljenje, da su onii njihovi roditelji i rođaci izabranici, kojima ostali moraju služiti. Zato će se njima morati stalno naglašavati, kako je beskrajno nemoralno stanovište, koje hoće, da пеко тохе пе зато živjeti, nego i uživati sve lasti i slasti ovoga života samo zalio, Što posjeduje na ovaj ili onaj način stečeni imetak, razvijati u njima Spoznaju o tom, kako školovanje i stečeno obrazovanje ne daje pojedincu nikako opravdanje da živi daleko iznad prosjeka, koji je u danom času moguć u toj zajednici, a kamo li da mu daje pravo nametati se svomu narodu za gospodara. Naprotiv, valjan odgoj mora pripadnika povlaštena društvenoga sloja uvjeriti, da veće obrazovanje i veća sposobnost traži i veći rad i veće žrtve u korist cjeline, a velik talenat da zahtijeva potpuno odreknuće od svojih usko osobnih. ili povlašteno staleških interesa i stavljanje svega talenta u službu onoj golemoj većini, koja je ekonomski slabija i prosvjetno zaostalija.

Kako da rezultate ovoga razlaganja primjenimo na građanski odgoj i na razvijanje građanske svijesti današnjegza čovjeka?

Prema onomu, što je već rečeno, slijedi da ćemo u svomu odgojnomu radu pred sobom imati. dva tipa uzgajanika. Jedan je iz povlaštenih društvenih slojeva, drugi iz gotovo bespravnoga sloja radnoga narođa. Ako prvi treba da bude svjestan toga, kako je nemoralno živjeti od rada tuđih ruku i žuljeva, mora drugi biti uvjeren, da je u pravu, kad za sebe i za svoje traži uslove čovjeka dosiojna #vota. Prema tomu svaki svjesni građanin mora znati, koji su zajednički interesi njegove zajednice — to se liče i onoga iz povlaštenih slojeva, jer se on digao nad svoje sebične staleško-povlaštene interese do interesa šire, socijalne zajednice — i mora biti sposoban zaključiti, kakvo držanje iraže od njega u stanovitoj situaciji inleresi njegove zajednice.

Мо to nije dosta. Osim toga mora. svaki.pojedinac imati i snage, da u sebi svladava svoje egoistične želje, da interese svoje osobne, obiteljske, pa i staležke — ukoliko su interesi povlaštena slaleža — podvrgne zajedničkoj koristi, da se pače tih svojih uskih. koristi, ako je potrebno, i posvema odreče. 1] takvom slučaju nastaje u svijesti njegovoj — OSim. kod osobito izvanrednih pojedinaca — borba, u kojoj će se pokazati. uspjeh valjana građanskoga odgoja prema tomu, koliko snage će pojedinac pokazati u otporu prema zamamnima obećanjima ili u ustrajnosti i nepokolebljivosti unatoč teških prilika, u koje je dospio radi. svoje nepopustljivosti. Duhovna snaga njegova. mora često u takvim slučajevima biti dovoljno velika, jer može lako doći u priliku, da mu. predstavnici protivna mišljenja ponude za odstupanje od uvjerenja. znatne materijalne koristi, ili da mu zaprijete djelomičnim ili posvemašnim oduzimanjem onoga što ima.

Bude li međutim građanski odgoj valjan, a njegovi uspesi stalni, stvorit će se takav бр зујезпоса i nepokolebljivoga građanina, koji. će sva građanska prava i sve građanske slobode nositi u.sebi i onda, kad one ne budu pisane na papiru i omogućavati.njihovo provođenje u život i onda, kad se nađe pojedinac ili skupina, koji. bi društvu i. zajednici htjeli nametnuti svoje uske i prema tomu sebične i nemoralne interese. Tako svjestan građanin stvorit će ono.snažno javno,