Učitelj

16 === __

mišljenje, koje je jače od svih nasilnih mjera i nasilničkih režima i koje te mjere i režime čini u najvećoj mjeri privremenima i prolaznima.

tko je wu stanju podrediti svoje osobne, pa i staleške — ako јег 1; povlaštena staleža — koristi interesima zajednice, koji je u svomu

manjem njihovim; nađalje, tko je svjestan, da n današnjemu društvu ne može nitko živjeti bez poštena i produktivna rada, te da pri tom i za najveći rad ne smije tražiti od zajednice više no što iznosi osrednji životni standard u toj cjelini. I što čvršće uvjerenje, što nepokolebljivi značaj, što veći i požrtvovaniji rad, a matji zahtjevi, to savršeniji građanin i čovjek.

Dužnost je naša, da seisami što većma približimo tomu idealu i da uznastojimo od povjerene mladeži stvoriti što savršenije ljude i građane ovoga ћра.

PETAR GREGO, SPLIT dim Ur ВИ РО

Misli o građanskom vaspitanju

Novo vrijeme nameće narodnoj školi nove i naročite dužnosti. U doba slobode, demokracije i građanskih prava, građanin freba da bude drukčije obrazovan i formiran nego ranije. Narodne mase moraju se danas sistematski odgajati da mogu korisno nživati blagođati slobode i đa se mogu pravilno služiti građanskim pravima. Ovo je zahtjev novog doba. A posljedice takvoga stanja ogledaju se u principima koji smijeraju na promjenu dosadašnje nastavne metfođe i u novom shvaćanju same nastave. Da se građanin obrazuje za to, mora cjelokupna nastava i školski život, da budu prožeti duhomi državno-građanskog osjećanja.

U nastavnom programu za narodne škole iraži se, da one spremaju učenike za moralne, odane i aktivne članove državne, narodne i društvene zajednice. U programu su samo u širokim potezima označeni zahtjevi ovoga reda. Trebalo je da ovdje budu bolje izgrađeni glavni detalji, a naročita uputstva da pokažu smjer i način za njihovo izvođenje.

Pitaće se, da li naša narodna škola može riješili problem građanskoga vaspitanja. Riješiti ga ne može, ali može da mu postavi dobre temelje. Ima važnih faktora i van narodne škole koji treba da sarađuju u ovom pogledu.

Da se temelji dobro postave, treba izmjeniti način rada u ovom pravcu. Dosad je učinjeno vrlo malo i to nije bilo rađeno po dobro smišljenom planu. Podavale su se građanske pouke, ali je falilo građansko vaspitanje. Pomoću pojedinih istorijskih primjera pobuđivao se smisao za zajednicu. Doživljavanja u svakodnevnom aktivnom djelovanju u školskoj zajednici nije bilo. Dakle, većinom teorija bez života i van života. Građanske pouke, ne daju same po sebi i građansko