Učitelj

225

М поред најбоље воље нисмо у могућности да говоримо опширније ни о основним школама под Аустријанцима, јер нам недостају званични подаци услед врло мало заостале школске архиве из доба окупације. Зато смо принуђени да питање основних школа изнесемо укратко, служећи се врло штуром архивом и Београдским новинама — дневним гласилом окупатора, које су излазиле у Београду као званични орган Београдског гувернмана од 15-Х1-1915 године до 26-Х-1918 године. Подаци о школама изнети у Београдским новинама сумњиви су, јер су њихови сарадници увеличавали аустриске успехе у подизању школа у Србији.

Пре отварања школа у окупираној Србији Гувернман у Београду почетком 1916 године издао је поверљиву наредбу за отварање школа и постављање наставника. Та се наредба састоји у следећем :

Гувернман — како се каже у наредби — посветиће нарочиту пажњу школству и васпитању омладине, па прописује следеће одредбе :

Давање концесија за приватне школе и уопште за приватну наставу, најстрожије је забрањено. Где такве школе постоје или су концесије дате, школе ће се одмах затворити а издате концесије поништити.

У јавним школама за учитеље ће се постављати само војне личности (подофицири и официри) са ма колико образовања и са знањем земаљског (српског) језика. Учитељима који имају учитељско образовање издаваће се у Београду новчани додатак до 60 круна, а по другим местима до 30 круна месечно. Учитељи треба да добију бесплатно стан, огрев и осветљење.

Јавне школе отвараће се само у местима где има војске и жандармерије.

Домаћи (српски) учитељи не смеју се постављати ни под каквим условима, јер би они васпитавали српску младеж штетно по интересе монархије. У женским одељењима где предају подофицири, могу се с наградом постављати учитељице из монархије као помоћно особље.

Подофицире који се у току времена покажу употребљиви, енергични и утицајни, задржати на учитељским положајима. Мора се стајати на принципу: „Учитељ мора бити господин са ауторитетом“, а учитељева педагошка спрема долази у обзир на другом месту.

Најстрожија војничка дисциплина и ред мора владати у свима школама.

Неке од предњих одредаба окупаторске власти биле су принуђене да доцније измене и ублаже, јер су били дошли у немогућност да их извршују у потпуности.

Поред напред изнете поверљиве наредбе Гувернман у Београду издао је почетком 1916 године и следеће одредбе за школе и учитеље :

Главни задатак основних школа јесте васпитавање српске деце за грађански живот, те да би иста постала корисни и карактерни чланови љутског друштва.

Учитељ 15