Učitelj

226 реше | и – —- —- IRJRĆ:·

Основне су школе државне (јавне). Отварање приватних или раније отворених такозваних манастирских школа забрањено је.

Основна је настава обавезна и траје пет година. Они који хоће да ступе у средњу школу морају свршити четири разреда основне школе,

У основну школу примају се деца која су ступила у седму годину. Мушкарци преко једанаест а девојчице преко десет гбодина старости не примају се у основну школу.

За директоре школа постављаће се виши официри који нису способни за оперативну службу, а за учитеље постављаће се испитани учитељи и учитељице аустроугарски поданици, првенствено они из Хрватске, Славоније и Босне, а поред ових и подофицири неспособни за оперативну војску. i

3a подофипире који се одреде за учитеље отвориће се у Београду курс на коме ће они провести 14 дана ради обучавања у учитељском раду под надзором и обуком квалификованих учитеља. | Настава ће се вршити на српскохрватском језику, а у употреби ће бити само латинско писмо. Основна је настава бесплатна. Наставу из религије и црквено певање мораће вршити сами учитељи. Настава из религије и морала треба да буде проткана војничким и државним духом. | Целокупна настава у Србији је под управом гувернера у Београду, а школе по окрузима и срезовима су под управом окружних односно среских команданата.

Гувернман је крајем априла 1916 године, поред напред изнетог, прописао упутства у погледу рада у школи и у погледу учитељског кадра. Најглавније одредбе ових Упутстава јесу: да:

команде биће у исто време и школски референт исте команде. Срески школски референт мора бити учитељ са педагошком спре-