Učitelj

299

нам да постоји криза школе и васпитања. Јер сви они многобројни реформистички педагошки и школски покрети такозв. нове педагогије, претстављају у ствари само тражење различитих издаза из те кризе.

Д-р МАРИЈА ИЛИЋ-АГАПОВА : Шта највише чита наша омладина

Миа деђегит рџего геуегепна.

Шта писцима отвара пут дечјој души, односно шта највише чита омладина, питање је, које данас захтева највећу пажњу. Ако дечја душа и није чист лист хартије, и ако и дете долази на свет с извесним урођеним особинама, па чак и наследним оптерећењима, оно је ипак од детињства, кроз младеначко, пубертетско доба, па све до свог пунолетства ванредно осетљиво на све утиске, тако да се увек или скоро увек може очекивати извесно одређено дејство. Књига у свему томе може да одигра једну огромну улогу. Она редовно и игра и то далеко већу и значајнију него ли та на први поглед обично изгледа.

Ми још нисмо научили, да себе убрајамо међу народе „велике читаче“. Међутим је наш став према књизи у својој основи ванредно племенит; омладина, уз мало пажње и интереса, показује, колико та латентна, урођена љубав може доћи до свесног изражаја једног великог васпитног и просветног чиниоца; наша деца у свим добима њиховог психичког развоја, уз извесно руководство, пријатељску и ненаметљиву пажњу, изграђују свој однос према књизи у ставу трезвених, интелектуално добро постављених књижевних судија, тако да својим судом често изазивају у нама дубоки осећај задовољства везаног с вером у будућност.

ж

Да одмах пређемо на конкретни материјал. Имајући у виду читаоце од 11—12—14 година, видимо, да у средишту свих књига које данас највише чита омладина стоји дело Фрање Молнара, Јунаци Павлове улице, које спада у број оних дела савремене модерне омладинске књижевности, чији су писци нашли магични пут, који води души и срцу њихових читалаца.

Разлози, који опредељују читаоца за неку књигу, могу бити у извесном смислу и формалног карактера: лепа опрема књиге, илустрације добро погођење према укусу читалаца, да је књига изашла као једно од дела у издању, које је већ стекло њихове симпатије. Код Молнарове књиге интерес младих читалаца није одредио ниједан од ових споредних фактора, а у колико је и деловао, његова је улога минимална. Главну привлачну силу књиге сачињава њена унутрашња снага.