Učitelj

ji O ______ 8 ppeMe међу омладином посебну полемику, која је својом, могло би се рећи, „тананом , анализом у пуној мери показала с коликим интересом омладина не само чита, већ у исто време расуђује о оном што чита, показујући ванредне интелектуалне предиспозиције, које су у стању да изненаде и најсмелије очекивање.

ж

Недостатак уметничких дела попуњује и у омладинској литератури народна књижевност. Али се у вези с овим проблемом мора истаћи једна ванредно значајна чињеница општег карактера и вредности. Како је доба које имамо у виду најподесније за бућење и развој националне свести и љубави према отаџбини, добра омладинска књига би не само попунила једну велику празвину у нашој омладинској књижевности, већ би у исто време тим био извршен и један велики национални задатак. Без тога, питање оног човечијег типа, ког желимо предати друштву на изласку из дечјег, омладинског и младићског доба, остаје нерешено или врло двојбено. Велика историја нашег југословенског народа, богатство и разноврсност наших крајева, лепота природе, садашњи живот нашега народа —- све, то пружа мноштво прекрасних сижеа, који, кад буду обрађени, могу дати дела велике књижевне вредности, која ће омогућити нашој омладини, да се заноси својим јунацима, да дрхти и стрепи над судбином љубимаца који су везани за наше рођено тло. Интерес нашег младог читаоца, његова дубока захвалност неће изостати, јер наша омладина носи у својој души све оне елементе, који је унапред предиспонирају за схватање свега што је лепо и племенито.

ВУКОСАВА М. ПОПОВИЋ:

Психоаналитички значај грешења и кажњавања деце

Етика казне. — Свака друштвена заједница мора се ради свога одржавања и живота држати извесног реда, извесних правила и прописа који регулишу међусобне односе чланова те заједнице, затим и извесних правила која регулишу њихове радње и понашање ради остварења циља који је та заједница себи поставила. Ми се овом приликом нећемо упуштати у испитивање прописа реда, радњи и циљева заједнице уопште, него само оних специјалних заједница које се стварају у циљу васпитања деце, то значи у циљу увођења и уврштавања деце у културну заједницу и културни живот одраслих. Све људске заједнице, биле оне опште или специјалне, морају заједно са редом установити и извесне превентивне и репресивне мере ради одржања тога реда. Те мере служе ради принуде односно приволе оних чланова заједнице, који за то не осећају неодољиву потребу, а то