Učitelj

„342

aaa KZ aa umem

čiti o efapnom zauzimanju naših zemalja, da bi kasnije lakše shvatila onai lanac događaja od poraza pod Bečom do triumfa u balkanskom ratu. Prešao sam na rad.

Ncrtao sam na velikom papiru za pakovanje zemljopisnu kartu paše države, a na njoj naznačio sve zemlje i omeđio svaki komad koji bi Turci novim nasrtajem zauzeli. U obliku osvojenih zemalja izrezao sam šaroliki papir, a na njega prilijepio dvije trake od debliega papira. U širini traka sam prorezao kartu na dva mjesta kraji svake osvojene zemlje tako, da se u proreze mogu uvući trake kao ono kad se razgednice stavliaiu u albumu. Na taj način se šarolikim papirom može pokriti svaka osvojena zemlia od Turaka, a uvlačenjem traka dobiva papir stabilan položaji. Na svakom takvom papiru je slika turskoga cara osvojitelja i onoga vladara za čijega vladanja padne jugoslovenska zemlja pod Turke, kao i godina pada.

Kako nastavnik nema takvih slika pri ruci, to će dobro doći dječji crteži na kojima se po karakterističnim dijelovima nošnje na prvi pogled može zaključiti ko ie osvajač, a ko pobijeđeni. Na papirima za pokrivanje su prilieplieni redni brojevi, radi uočljivijeg kronološkog reda turskih osvajanja. Iste brojeve nose razglednice naivećih ili značainih gradova zauzetih zemalia od Turaka, koje se lijepe oko karte. Sve ovo, kao i sve ono što će kasnije doći rade djeca u umanjenom obliku.

Sada prijeđimo na samu stvar. Prvi kontakt sa Turcima ima novi nastavni program u točki 14 sa metodskom jedinicom »turska osvajanja«. Kako rekosmo, tu valia obraditi tragediju kod Črnomena 1371. Dobro. Nastavnik ije to obradio i pokazao djeci na pripravljenoi karti, da su Turci osvojili Južnu Srbiju u visini linije koja ide iznad Skoplja, a dotiče se albanske i bugarske granice. Sada uzme svjetlozeleni papir od kojega je prije načinio oblik zemlje osvojene poslije črnomenske bitke i utakne trake u proreze. Na zelenom papiru su slike Vukašina i Uglješe sa njihovim imenima, napisana 1371 godina, slika osvojitelja Murata i priliepljen broj 1 od izrezanor papira. Kraj ovoga papira je razglednica Skoplja na kojoj je isto napisan broj 1. Time djeca steknu iasan zor o prvom turskom teritorijalnom zauzeću, a s karte koja će im biti stalno na uvidu sve do pada posljednje |ugoslovenske zemlje mogu pročitati, da je prva pala pod Turke Južna Srbija sa Skopliem, da iu je 1371 zauzeo Murat i da su pobijeđeni Vukašin i Uglješa. Ostalo će djeca lako koncentrirati oko ovih fakata.

Pad jednoga dijela despotovine. Poslije jedinice »turska osvajanja« obradim 15, 16 i 17 jedinicu, naglašujući, da Turci poslije kosovske bitke nisu Srbiju teritorijalno pripajali svojemu carstvu, jer Bajazit mora kući da osigura prijestolie, a Stevan Visoki vlada kao turski vazal. Tek kod 18 metodske jedinice — Đurađ Branković — se izvede konstatacija, da su Turci od Đurđa Brankovića osvojili dio Srbije od Drine do bugarske granice u visini Zapadne Morave. Pokrivamo novo osvojenje crvenim papirom. Na njemu su slike Đurđa Brankovića i zauzimača Mehmeda, godina 1445 i broj 2. Postrance je priljiepljena slika crkve Lazarice u Kruševcu, koja isto nosi broj 2. Ovo osvojenje je obrađeno u vezi sa Đurđem Brankovićem, a ne posebno.