Učitelj

343

II ee <====_

Pad ostatka despotovine. Po programu dolazi 19 jedinica »turska osvajanja jugoslovenskih zemalia«. Nastavnik iznese prilike poslije Đurđeve smrti radi kojih djeci postaje jasno zašto mora pasti i ostatak despotovine. Novo osvojenje pokrivamo žutim papirom. Na njemu su slike Stjepana Tomaševića i Mehmeda, godina 1459 i broj 3 Kraj toga je slika smedervskoga grada sa brojem 3. Najbolje je ako se slike Mehmeda kopiranjem umnože u tri komada zato, da sve budu iste veličine i da sve budu jednako obojadisane, pa će djeca kasnije pomoću tih sličica lako čitati s karte, što su Turci osvojili za sultana Mehmeda. Isti slučaj će kasnije biti sa slikama Suleimana. Poslije 1459 ostaju od cijele Srbije neosvojeni Beograd i Mačva. Zašto? Djeca će se sjetiti, da ih ie Đurađ Branković poklonio hrvatsko-ugarskom kralju.

Pad Bosne i Hercegovine. Nastavnik iznese stradanje Stiepana Tomaševića. Naglasi da |e 1463 godine pala pod Turke cijela Bosna, ali da je |Oš iste godine oteo Mehmedu Sjevernu Bosnu hrvatskougarski krali Matiia Korvin. Uzimamo ijasnomodri papir i pokrivamo Južnu Bosnu do linije južno od Srebrenice, sjeverno od Travnika, južno od Jajca i Bihaća. Na papiru je slika Stiepana Tomaševića i Mehmeda, godina 1463 i broi 4. Postrance je slika Sarajeva sa brojem 4.

Za osvojenje Hercegovine nastavnik iznaša tipičan primjer nesloge u našoj istoriji. Vladanje Hercegovinom je ostavljeno trojici braće: Stjepanu, Vladislavu i Vlatku. No Stiepan se brzo poturči, a Vladislav mora bježati pred Vlatkom. »Nesložna braća, gotova propast«. Takvu zemlju su Turci 1482 lako zauzeli, iako se u to doba vode u Turskoj krvave borbe o prijestolie između Bajazita i Džema, Mehmedovih sinova. Pokrivamo Hercegovinu tamno-modrim papirom. Na njemu su slike turskoga voinika i hercega Vlatka, godina 1489 i broi 5. Postrance je slika Mostara sa brojem 5.

Pad Crne Gore. Crna Gora |e imala sličnu sudbinu kao Hercegovina. Ostavlieno je da niom vladaju tri brata: Đurađ, Stefan i Staniša. Staniša se poturči i dobiie ime Skender-beg, Stefan nagovori sultana da udari na Đurđa, a ovaj 1499 bježi iz zemlje našto ju Turci približe svoiemu carstvu. Pokrivamo Crnu Goru crnim papirom. Na njemu su slike turskoga vojnika i Đurđa, godina 1499 i broj 6. Kraj toga |e slika Cetinja sa broiem 6. Za osvojenjie Hercegovine i Crne Gore ne upotrebljavamo imena sultana, jer su za nas manje važni nego ostali. ~

Osvojenje Like i Mačve sa Beogradom. Poslije krbavske bitke 1493 radi turskoga zuluma se narod raseljuje, pa 928 godina kasnije Suleiman pripoji turskome carstvu Liku do Otočca i Slunja. Iste godine (1521), od istoga hrvatsko-ugarskoga kralia Ludovika zauzme Mačvu i Beograd. Pokrivamo Liku, Mačvu i Beograd ljubičastim papirima. Na njima su slike Ludovika i Sulejmana, godine 1521 i brojem 7. Kraj Like je slika Gospića, a kraj Mačve Beograda. Nose brojeve 7.

Turska osvajanja poslije mohačke bitke. Sada mogu djeca na karti vidjeti, da Turci još nisu zauzeli Vojvodinu, Srem, Slavoniju, Banovinu, Dalmaciju i Sloveniju. Idemo dalie..1526 postaje fatalna Do ove zemlje. Odmah poslije mohačke bitke osvoji Suleiman Baraniju, Bačku i Banat, a poslije toga postepeno kroz 50 godina zauzmu