Učitelj

етра

„Примењена уметност“, — Пуштен је у продају и други број овог новог часописа. Од теоријских чланака он садржи —- као и први број — само један: Значај ручног рада за буђење и развијање естетских осећања Код школског детета Остало су све практични радови и упутства за њихово извођење, што је такође реткост код данашњих часописа ове врсте, јер се многи — иако по намени искључиво практични — исцрпљују у теоријским разглабањима. Техничка опрема часописа је примерна.

У овом броју сретамо изванредне мотиве за уметничко стварање у слободном времену. Одабирање објеката и материјала за рад извршено је тако, да пружају могућност разноврсног и слободног избора према наклоностима сваког иоле уметнички настројеног лица, па ма у ком крају државе оно живело и ма којим се занимањем оно бавило. Минимално коштање и алата и потребног материјала за рад, даје могућности и лицу са најскромнијим средствима, да ужива у властитом уметничком стварању. 4

Овај број садржи следеће практичне радове: линолеум — Манастир Жича, керамика. — сликање на тањирићу од порцулана, филитран — израда цвета за украс, испупчивање коже —- израда женске ташне, гравирање метала — служавник, сликање на сомоту — јастуче, украшавање златом и бронзом — кутија. сликање на кожи — албум, столарство — израда кутије, обојени восак — израда вештачког воћа, картонажа —- повез књига, калиграфија — костур штампаних слова. За сваки предмет означене су потребне алатке, врсте и количине материјала, боје и размер појединих делова. Уз текст бу приложене и слике дотичних објеката, те да интересант види шта има да изради и како то има да изгледа.

Овим радовима може се свако у слободним часовима бавити и у својим уметничким израђевинама уживати. Тим радом створиће себи многе корисне и лепе ствари, које се у данашње време скупо плаћају.

Наредни бројеви почеће доносити у прилогу или у саставу осталог текста примену ручног рада у школској пракси, то ће их учитељи и наставници осталих школа моћи користити у свом практичном раду.

Због света тога ми топло препоручујемо овај часопис свима, наставницимацама основних и других школа. | Лист излази једанпут месечно на 22 стране великог формата и стаје 10.— динара примерак или 100— динара тодишње, Адреса: Сомбор, Златна Греда 19. Чековни рачун бр. 59080. Власник листа, је Гртур Станојевић, акад. сликар и наставник учитељске школе.

М. Ж. Павловић

Мирко Жежељ: Двадесети век |, Београд 1936, ср. 80, стр. 118, цена 2 Издавачко предузеће Г. Кона. — Наслов је привлачан и читалац помишља, да, се говори уопште о 20 веку. Међутим, реч је о књижевним портретима Скерлића, Матошта и Б. Поповића, о оним личностима из књижевне српскохрватске критике, које и данас уствари доминирају (иако прва двојица нису живи) књижевним погледима, и литерарним укусима. Ови портрети — белешке нису писани са пуним симпатијама за третиране личности (што је некад за неке писао М. Цар), већ је аутор кроз себе и своје гледање хтео да да једно друкчије тумачење њихово. Зато ова збирка долази у ред новијих тумачења пом. писаца. Последњи чланак „Белешке о данашњој лирици“, испуњен је дитатима десетак песама (М. Настасијевића, Д. Максимовићеве, Р. Драинца, А. Боглића, Б. Ђукића и Н. Шопа) и кратком њиховом анализом, која не обухвата све стваралаштво именованих песника. А. Шоп је проглашен од аутора. за „најбољег од данашњих песника, а ли не и са довољно убедљивости. „Двадесети век“ се лепо чита. Матош је најуспелија студија.

Уредба о дисциплинској одговорности школских надзорника и наставника народних школа, са коментаром Адама Богосављевића, Београд 1986, ср. 80, стр. 72, цена 10 дин. — Ова Уредба је нова појава у нашем животу и обнародована је 16 септембра 1936 године и важи за све наставнике: забавишта, народних школа, школа за недовољно развијену и дефектну децу, обданишта, аналфабетских, домаћичких, привредних, хигијенских и др. течајева и школ. надзорнике. Као новост она треба да се проучи од стране сваког наставника-це за које важе њене одредбе. Садржи опште одредбе: неуредности, дисциплинака, кажњива дела, дисциплинске казне, дисциплински судови, надлежност дисциплинских судова, дисциплински тужиоци, браниоци, стављање под дисциплинско поступање, дејство судекот кривичног поступка на ток дисциплинског поступка, дисциплинско ислеђивање, одређивање претреса; усмени претрес, пре-