Učitelj

Еш и

суда, жалбе, извршење пресуде, застарелост, поновљење постушка, удаљење од дужности, достављање, правна дејства и рокови, ослобођење од таксе, солусжбеници у пензији и прелавна наређења.

Уредбу је т. Богосављевић марљиво коментарисао ћ његови коментари су конкретни и јасни. Да бих скренули пажњу на значај ове Уредбе, довољно је да наведемо „ситне ствари , које се сматрају као дисциплински кажњива дела: изнуђавање макакве награде за рад који се врши по службеној дужности, примање мита, немарно или неуредно долажење на дужност, нетачно извештавање о службеним стварима, раситно трошење службеног материјала, недестојно или сурово понашање са странкама или ученицима, недовољан надаор итд. старештна према млађим, прављење смутња итд. о другима у служби, вршење споредне службе без дозволе, недостојно владање у приватном животу. Уредба. је строта и с пажњом треба да је шроуче сви онн на које се односе њене одредбе.

Г) ДЕЧЈА КЊИЖЕВНОСТ

Јован Удицки: Мали свет, Београд 1937, 80, стр. 72, цена 10 дин. издање Ј. Ј. Џелебџића. — Удицки је одавно познат са, своје специфичне литерарне делатности; он се највише бави драматизацијом ствари за децу. Његова Весела деца, у издању исте књижаре и Мали свет су и по идеји и обради исти, само са различитим мотивима. Школске свечаности увек имају нешто од колете Удицког и, ја мислим да нема школе у којој. се преко године не изведе нека његова драматизација. Зато је он добро урадио што их је оштампао у ове две књите и тако пружио и наставницима и деци на искоришћавање. Али ове ствари немају само притодан карактер, већ и васлитни и наставни значај. На вупрот индивидуалистичком декламовању Удицки обрађује драматизацију где учествују веће заједнице, где свако дете има своју улогу али сви заједнички дају једно истина мало али органско дело. За васпитање у заједници и за заједницу Удицки мното чини својим драматизацијама. У овој књизи има их 47 на броју.

Tratinčice s naših livada. Dječji list kojemu su saradnici sama djeca. Џтедništvo Podmlatka crv. krsta Mazjčelji, p. Sv. Matej (via Sušak). — Ham вредни колега Александар Милих, који се огледао на савременом школском раду у „Папретку“ и „Савр. школи“, већ дуже времена уређује „Тратинчице“. Поред „Бачког рада“ и „Цар Урош“ који већ неколико година излазе у Београду, ово је нови дечји либт у коме су ђаци осн. и грађ. шк. сарадници, То је једна добра ствар и даје потстрека самим младим писцима, и читаоцима да се усавршавају. Немајући при руци све примерке „Тратинчица“ не можемо рећи свој суд о њима. Али из ових види се да је рад на добром путу. О обзиром што ће следећи бројеви бити посвећени једном питању, рецимо: Загребачки број, Сушачки број, Косовски бој и др. то се надамо да ће за дотичну школу овај лист јаче продубити и саму комплексну наставу. Желимо листу да истраје.

Е. Багрјана и др.: Из ружине долине, с бугарског Љубомир Божиновић, Београд 1987, 80, стр. 54, цена 8 дин. — После А. Каралијчева, „Свет прича“ и Елин Пелина „Јан Бибијан“, Божиновић нам у „Ружиној долини“ наје 12 приповедака за децу најпознатијих бугарских дечјих приповедача у циљу да деца ив Југославије виде „колико је оно што њих занима, слично са оним што браћу с оне стране границе одушевљава и забавља.“ И заиста г. Божиновић има, укуса да, одабере. Ове приче су, иако од разних писаца, углавном писане у једном духу — у духу народних приповедака, те су психолошки најприступачније деци. пример: Орећа да ти ради, има сличности са Пепељугом, Златна. торба, личи на легенду о Златној рибици, коју је и славни Пушкин опевао, Богородичина суза.

има Еванђелски мотив. — Уверени смо да ће ове приповетке југословенска. деца читати са истим одушевљењем, као и њихова браћа с оне стране Старе Планине. M. P. M.

Д) БИБЛИОГРАФИЈА ЧЛАНАКА (Види „Учитељ“ бр. 6-7)

УЧИТЕЉСКА ИДЕОЛОГИЈА:

Михаиловић М. Д.: Заштог — Учит. стража, 1!—1/3; Прокић Д.: Доктрина. и методи сталешке борбе — ла. Н—1/10; 5м.: Носет! — ЏЕН. (омам, 171; М—=К