Učitelj

a ТАЛЕРАН РА НЕВЕН Ра 250

ратура и часописи. Њих обично издају учитељске и професорске организације.

Али кад се има у виду да васпитање и образовање духа претставља тешко питање -

и велики проблем за свакога, онда је јасно да појединци морају познавати и овај

део наше штампе и њен рад. Кроз упознавање с педагошком штамгом, ми ћемо:

кренути много више унапред наше васпитање и образовање. Зато се ниједна варошка и сеоска читаоница не могу замислити и без стручних педагошких часописа.

Човек је и друштвена личност и све његове радње врше се по извесним.

моралним или другим мотивима. Друштво наше тражи морално исправне људе, људе етичке снажне воље. Како да се упознамо с тим делом човечјег духовног рада, добро нам стоје на услузи часописи, који се баве питањима морала, религије и друштва, И појединци и варошке читаонице и књижнице не могу бити и без ових часописа и листова.

Човек је и економско створење; човек с гледишта економије претставља нарочиту вредност и има нарочите задатке. Недостатак велики би био кад се људи не би добро упознали са економском страном живота. И о томе постоје разни сасописи и они треба да се примају по свима варошким и сеоским читаоницама.

Човек живи у држави; он: је правно створење. Област права је пространа

и сваки грађанин треба да сматра за своју дужност да према способностима својим.

прати и правне часописе. Немамо потребе нарочито да наглашавамо, да се у свакој варошкој и сеоској читаоници треба да нађе и неки правни часопис, који ће кратко и јасно уводити читаоце, неправнички образоване, у питања права која морају интересовати грађане.

Да не ређамо даље. Читаонице ваља да су у нас пуније и активније и нужношћу су приморане да претплаћују за своје чланове све најбоље стручне листове

и часописе. Само ће тако читаонице постати културна огњишта и само ће тако,

проширити убрзо делокруг својих чланова.

Стручна штампа првенствено треба да се рашири међу чланове одређене ·

струке, али међу све чланове, па онда, преко читаоница и имућнијих претплатника, и међу остале чланове нашег друштва, јер ће само тако бити њена мисија потпуна. Изложба · Југословенске стручне штампе званично је отворена ! децембра и трајала је неколико дана, у вежбаоници Савеза Сокола у Београду. Пријатно је констатовати да су на изложби узели видног учешћа и бројни уредници стручних часописа из Краљевине Бугарске, јер је делом на изложби била презентирана и њихова стручна штампа. | Ова изложба претставља и једну културну манифестацију југословенскобугарског братства. Посебно ваља истаћи учешће неколиких уредника бугарских

педагошких часописа, који су се нарочито интересове пи југословенском педагошком .

штампом, па су код потписаног изражавали братску жељу за што интензивнију размену такве штампе и готовост да у својим часописима виде што више југословенских сарадника. Поред тога бугарски уредници, нарочито г. Правдољубов, показали су нарочито интересовање за издања ЈУУ и за нашу организацију, што му с највећом предусретљивошћу показано.

Пишчева је жеља да се оваква изложба приреди у 1938 год. у Софији и да се тамо покажу сва наша стремљења и сви наши напори у овом погледу. То ће донети обострану корист.

Милић Р. Мајеторовић

ЈУГОСЛОВЕНСКА УНИЈА ЗА ЗАШТИТУ ДЕЦЕ

Југословенска унија за заштиту деце у своме програму садржи Женевску“

Декларацију о правима детета, која садржи ове тачке:

#1) Детету се морају стварити услови за нормалан телесни и духовни:

развитак.