Učitelj

2) Дете гладно мора се нахранити, болесно неговати, заостало помоћи, заблудело извести на прави пут, а сироче и напуштено прихватити и обезбедити.

3) Детету се мора у случајевима великих несрећа прво помоћи.

4) Дете се мора оспособити да може само да се издржава и мора ге заштитити од сваког искоришћавања.

5) Дете се мора васпитати у духу да својим најбољим способностима послужи својој браћи."

За кратко време свога пословања, Унија је разгранала своју делатност и врши једну здраву кооперацију и координацију рада на заштити деце са учлањеним друштвима, организацијама и самоуправним телима. Развитак Уније диктовао је темељну реорганизацију стручно-административног органа Средишне управе и јачи рад на формирању бановинских секција. Сада Унија има 186 учлањених друштава, од којих највећи број пада на територију Управе града Београда, па на Дунавску бановину.

Унија је у минулој години повећала помоћ друштвима и установама, које су се Унији обраћале за помоћ, и та помоћ износи 103.000 динара.

Важно је истаћи да је Унија нарочиту пажњу посвећивала приредбама „Дечјих дана", који су добро организовани и спроведени како с идејног тако и са материјалног гледишта. Југословенско учитељско удружење топло је препоручило своме целокупноме чланству да сарађује на приређивањима „Дечјих дана“ и да среска друштва и бановинске секције Ј.У.У. посвећују нарочиту пажњу проблемима заштите нашег народног подмлатка.

Секција за стручну штампу и пропаганду издаје орган Уније „Народни подмладак“, који постаје све више инструктивно-иницијативна платформа за расправу и искристалисање свих питања за најрационалнију акцију у решавању дечје заштите. Он идеолошки расправља дечје питање и ради на стручној спреми сарадника ба дечјој заштити и на придобијању нових сарадника за заштиту деце. Зато се овај часопис топло препоручује свима нашим читаоцима.

За све акције и рад Уније и њених организација и органа, највећи и стални интерес је показивала Узвишена и почасна претседница Уније, Њено Величанство Краљица Марија.

М. РМ.

и ___________________

Било је случајева да су претплатници појединих издања Југословенског учитељског удружења, после годину дана, враћали потпун комплет листа или часописа с напоменом да га не могу примати. На тај начин они су оштетили Ј.У.У. У будуће никоме се неће натраг примати бројеви, изузев првога броја у години, у случају да лист или часопис дотични претплатник не може примати. Такав лист се "мора

чист у омоту вратити.

и ___________________ а

–—–––———______________________-

„Учитељ“ излази у месечним свескама од четири до пет табака. Годишња му

је цена за чланове Југ. учит. удружења 50 дин. за нечланове и школе 80 дин;;

за ђаке учитељ. школа 45 дин. Претплата се полаже унапред најмање за пола

године на Југосл. учит. удружење, Београд, чек. рач. бр 53081. — Рекламације

непримљених бројева најдаље после два месеца. Учитељ излази из штампе сваког 15 у месецу.

Власник и одговорни уредник ИВАН ДИМНИК претседник Југословенског учитељског удружења Краља Милутина 66. Београд Телефон 22-585 ош = ______________Штампарија „Привредник“ Жив. Д. Благојевића, Београд. Кн. Михаилова 3. Тел. 21-450

БН