Učitelj

330 а

1. — Šholsba reforma Dr. S. Čajkovac, Zagreb

Тете па пасега ха Хрогбг гакоп“)

Preuređenjem države dodirnute su i osnove na kojima je dosada роčivala naša prosveina politika. Traži se izmena iste. Da bi se naši čitaoci ušitelji i prosvetni radnici upoznali sa osećajima, shvatanjem i gledanjem hrvatskih pedagoško—Šškolskih, prosvetnih pa i javnih faktora na prosvetne probleme, obratili smo se prolesoru Dr Sigismundu Čajkovcu, kao jednom od najmerodavnijih, profesoru Više pedagoške škole i pretsedniku Hrvatskog peđagoškog zbora, да пат stavi na raspoloženje svoj referat o tome, koji je održao na sastanku učitelja u Zagrebu. Gospodin Dr Cajkovac se ljubazno odazvao našem pozivu na čemu mu ovim putem foplo zahvaljujemo. Njegova izlaganja će dobro poslužiti za izmenu misli u pogledu zajedničkih osnovnih načela prosvetne politike, koja načela će se utvrditi putem zakona — kako je to u osnovnom aktu o sporazumu za preuredjenje države — predvidjeno.

Uredništvo „Učitelja“

Gospodje i gospodo, drugovi i drugarice!

Hrvatski narod nakon stoleća započinje novu eru svoga javnog života. Ispunilo se ono, što su želeli prvi sinovi hrvatskog naroda kroz stoleća, što je želio cijeo hrvaiski narod. Poslije sjajne epohe državnoga života hrvatskog naroda pod narodnom svojom dinastijom počele su se komadati hrvatske zemlje: otpadaju Bosna, južna Dalmacija, otoci i gradovi, koji se posebno nazivaju Dalmacijom. Hrvatska pravi personalnu uniju s kraljevinom Ugarskom. Nastavlja se dalje cijepanje: Dalmacija dolazi pod Mlečane. Osmanlıje osvajaju južne i istočne krajeve. Tek jedan dio, oko Zagreba: „Reliquiae reliquiarum“ hrvatskog kraljevstva ostaju. Poslije izgona Turaka ne ujedinjuju se one zemlje, koje su oslobođene, nego se cijepaju na vojničKu i ci-

*) Predavanje održano 29 decembra 1939 godine u Hrv. učiteljskom domu pred hrvatskim učiteljicama i učiteljima. — Stenografirao M. Žilić.