Učitelj

ват нато лиРЕ КРНЕ ПР РАНЕ ИРЕНЕ БАНА АНРИ ЕР 4 349

5 једнобојних на десетој шипци саставља их. Какве су куглице на овој шипцир Једнобојне. Да ли треба сада друго 5 при повлачењу саставити са првим Не треба. Зашто Јер се не види тако шта је рађено — довикнуће неко. Тако је. Уради то ти, Страхиња! Је ли све добро урадио» По чему се види» Што је остало мало растојање између првога и другога 5. Изиђи ти, Страшимире, па одвој све ове бројеве сам. Је ли умео без грешкер Ко још треба све ово да учини Ја ћу довикује Бојка. Има ли некога ко све ово не би сам умео да уради и да говори» Нико се не јавља...

в) Бележење бројева од шест до десеш римским бројкама

Шта имамо још да урадимо са овим бројевима; Да их бележимо на табли. Тако је. Али пре тога хајде сви заједно да их претставите поново редом на прстима... Иза овога позивати оне који нису излазили да бележе ове бројеве редом. Остали ће пазити како би могли да исправе грешке ако их случајно буде било. — Изишао неко од бољих па извлачећи нацрт леве шаке отежући изговара: Пет. Додав потом једну усправну црту десно вели: и један — шест. Шта означава она прва шара» — Свих пет прстију на левој руци. А ова усправљена десно Десни палац. А да је ту црту ставио лево испред онога нацрта леве шаке» Онда би обележио број 4. Јест, тада би се смањивало јер се иде назад па би она означавала изостављени мали прст.

Који је број сад на редуг Број 7. Њега ћете бележити мало даље и десно од пређашњег. Потом тако исто број 8, пади најпосле 10. Тако се дође до ових знакова: М1, МП, УШ, ММ, МУ... Чујте сад ово! Одрасли бележе овако шест, седам и осам. Али девет и 10 не бележе тако, иако би се овако бележење могло справом очекивати. Они за последња 2 броја имају друге знаке слично ономе као што за четири и 5 нисмо задржали просте усправне црте. Ја ћу вам казати сада како одрасли бележе број 10, као што сам вам раније казао како бележе број 5. Ви ћете се потом сами сетити како треба да бележите број 9.

За десет одрасли окрећу наопачке нацрт десне шаке. Па овако обрнуту подметну под нацрт леве шаке. Притом шиљкове потпуно усаде један у други. Тако се добије један овакав знак: Х. Нашта вас он потсећар На закошен крст... Сад се сами сетите како треба бележити број 9 кад знате да је за 1! мањи од 10. Ваља најпре извући усправну црту па онда овакав коси крст довикнуће неко дете. Света се сетио. — Иза овога позвати некога да испод пређашњих знакова обележи најпре 10 а потоми 9 овако како то чине одрасли. Затим ваља наредити да напишу исто овако све ове знакове на таблицама или свескама. — Најпосле се затражи да неко обележи на табли бројеве од 1 до 10 онако како их бележе одрасли па се и то сада унесе у свеске или испише на таблицама да би могли показати укућанима шта су све данас радили.