Učitelj

2) Бројне целине за другу половину прве десетице

Ко може да погоди, шта нам треба сада радити Да се сећамо, имамо ли чега на себи по 6, 7, 8, 9 и 10 — довикнуће неко. Ето, Драги се сетио. Хајде сада истражујте, чега имамо на себи по 62 Немамо ничега. А по 72 Немамо ни по 7. Сећајте се сада, имамо ли чега по 82 Немамо ни по 8. А имамо ли по 97 Немамо ни по 9. А по 102 Немамо ни по 10. — Ова дечја тврђења ваља примити иако за анатоме постоје 7 костију у ножјуа ду ручју као и 8 секутића у обема вилицама. Али кад су се прећутали очњаци за број 4, онда не треба спомињати ни секутиће. За друге природњаке можда постоји штогод и за који други број. Но то је за децу у овом случају још неприступачније. Зато сада ваља прећи на изналажање бројних целина за ове бројеве на тварима ван нас. А то су ове:

а) Стране у учионици за број шест.

Рекосте да на себи немамо ничега по 6. А шта мислите, да ли имамо нечега по 6 на нашој учионици» Нема ни на њој ничега по 6 — вичу скоро сви. Кажете да нема, али да покушамо можда ћемо наћи нешто.

Са колико је страна ограђена, омеђена или ограничена наша учионицар Са четири довикују многи. А нашта мислите кад кажете са 4 стране На 4 зида. То је онда тако, али зар нема још нечега овако равнога и великога што омеђује нашу учионицу исто онако као и зидови И под и шаван ограничавају је исто као и зидови — вели Драган. Ето, сада се сетио Драган. — Па са колико је страна онда ограничена наша учионица. Са 6. Сада сте тек тачно казали. Ко би онда желео да покаже именујући свих 6 страна» Пријављеник показујући обема рукама изговара: предња и задња, лева и десна, горња и доња — страна. Је ли умео све без грешке. Устаните па сви овако исто показујте именујући једновремено све стране. Ко треба сад то сам да учиниг Још један. А ко треба да завршир

Да ли и друге учионице имају исто тако 6 страна» А колкко страна имају ходници» И ходници имају 6 страна. А ваше собе, кухиње, подруми» И они имају по 6 страна. Како би се онда могло рећи за све одједном» — Свако правилно одељење има 6 страна: предњу, задњу, леву, десну, горњу, доњу. Како стоје све те стране» Четири усправно а две положено. Које четири стоје усправно» Зидови. А које две положеног Таван и под. Претставите на прстима зидове. Сви дигли руку са повијеним палцем. Сад претставите и под и таван. Пружају оба палца. Колико је дакле свега странар Шест. Покажите одједном шест! Опет онако: четири усправне и две положене...) Ћ ПЕН | = | 67 #

8) Све ово може се извести и на правцима у учионици при чему се ови исказују речима: напред, назад; лево, десно, горе, доле — место изразима: предња задња; лева, десна; горња, доња — страна.