Učitelj

в) Ћошкови у правилних одељења за број осам.

Шта треба да радимо садар Да се сећамо чега има негде све по 8 — вели Миле. Миле је погодио. Хајде да видимо ко ће се сетити. Заћутали и нико се не јавља. А шта мислите, колико ћошкова има наша учионица» Четири — вичу сви углас. Изиђи, Павлија, па покажи редом сва четири ћошка на која мислите кад кажете да их је толико. Она прилази левом ћошку па не сагињући се упире прстом у једну тачку угла који чини предњи зид са левим. Је ли ово где Павлија показује одиста ћошак» Није, господине! То је угао — вели Павле. По чему то знате» Што се ту састају само две стране. Које су то стране» Лева и предња. Сад се Пава поправља. Сагиње се и упире у леви ћошак говорећи: Овде је ћошак, јер се ту састају три стране. А које су то 3 стране» Под са предњим и левим зидом — вели пријављеник.

Други ћошак нека покаже Стева. Он прилази десном ћошку и показује га. Које три стране граде овај ћошакр Под са предњим и десним зидом — вели Петрија. Па који је онда онај први, а који овај други — ћошак» Онај је леви, а овај десни — Бошак. Да ли је то тако довољно реченог Зашто није» Што има још ! леви и још 1 десни. А где су онир Иза нас. А ови показани» Испред нас. Како онда треба да кажемо за ове испред нас па да буде све тачно реченор Леви предњи и десни предњи. А које још нисмо показали Леви задњи и десни задњи.

Ко жели да покаже леви задњи и десни задњи» Је ли умеог А шта њих чини; Опет под, али са левим, десним и задњим зидом. Колико смо ћошкова свега показали; Четири. Који су тог Два предња и 2 задња; или 2 лева а 2 десна. Покажите их обема рукама сви заједно. Сад нека их покаже исто тако сам Страшимир. Ко још жели» Хајде још неко!

А шта мислите, да ли наша учионица нема никаквих других ћошкова осим оних које гради Под са зидовима» Има још 4 ћошка које гради шаван са зидовима — довикује Ђока. Ђока има право. А где су ти ћошкови које гради таванг Горе. А они које гради под» Доле. Како се зову они горњи ћошковирг Онако као и доњи. Ко жели њих да покажер Је ли их добро показао Покажите их сада сви заједно. Сама Бојана. Још неко. Још један!

Па колико свега ћошкова има наша учионица» Осам. Где суг Четири су доле а 4 горе. Како би још могли рећи. Четири су испред а 4 иза нас. И још какор Четири су лево а 4 десно. Показујте их сада сви обема рукама истим редом; Ко жели самр Још једанр

Претставите свих осам ћошкова на прстима. Дижу обе руке савивши само мали и домали прст на десној руци. Колико је прстију пружено кад остану 2 савијена. Осам. Савијте од њих 4. Колико је остало пружених» Четири. Може ли то да се кажеи друкчије2... Каког Пола је савијено а пола остало. Савијте и та 4. Колико је пружених прстију садг Ниједан. Пружите 6 прстију. Савијте пола. Колико је пруженихр Три. Пружите 4 прста. Савијте 2. Колико је пружених а колико савијених> Пола је