Učitelj

пружених а пола савијених. А колика је половина од 2. — Један,.. Пружите још једном онолико прстију колико ћошкова има свако правилно одељење !..

г) Рупе на свирали — дудуку — за број девет

Који је број сада на реду» Девет. Сетите се онда нечега што има нешто све по 9. Мисле се и ћуте. А је ли неко од вас чуо кад одрасли у разговору кажу за некога: Он је девеша рупа на свиралп. Ко ово досада није чуо, чуће некада доцније. А ја сам донео свиралу да је разгледате па да запамтите, колико је рупа на њој.

Ево погледајте је. Шта мислите, колико је рупа на њојр Шест довикује Риста. На које је рупе мислио Риста кад је рекао шестр На ове озго за прсте вели Арса. А да ли је одиста на свирали само шест рупар Нису само шест; на дебљем крају виде се још две рупе виче Ана. Ана има право. Ево загледајте их! Каква је ова спреда на коју свирац дува» Дугачка и уска. А ова оздог Четвртаста и широка. А какве су оних горњих 6 рупа за прсте» Округле и мале. Претставите на прстима сада најпре ове две веће рупе на дебљем крају који се прислања на уста. Сви пружили мали и домали прст леве руке. Сад претставите и оних 6 мањих озго које свирац затвара прстима и отвара при свирању. Можемо ли свих 6 одједномр Не! Најпре ћемо 3 рупе за средње прсте једне руке и потом још 3, за средње прсте друге руке. Па колико их је онда свега досадр Осам.

Колико смо рупа до сада запазили на свирали Осам. Где су онег Две су на предњем, дебљем крају, а 6 озго средином свирале. А да ли се види још која рупа на њој Види се још једна на тањем крају довикује Христа. Тако је, ево видите! Која је по реду ова рупа на тањем крајуг Девета. Јесте. Ово је та девета рупа на свирали. Али свирац може свирати и кад се та рупа запуши. Зато се и каже за сваког, без кога се може бити, да је девета рупа на свирали. А шта онда ово значиг Да се може и без њега. Тако је.

Хајде сад претставите најпре оних 6 рупа за прсте што су озго на свирали. Сви пружили све прсте леве и палац десне руке. Претствите сада и оне две на предњем дебљем крају. Пружају кажипрст и средњи десне руке. Колико смо рупа до сада претставили Осам: шест горњих и 2 предње; или 2 предње и 6 горњих. Још коју нисмо претставилиг Ону на тањем крају. А која је то рупаг Девета. Којим ћемо прстом претставити ту девету рупуг Десним домалим прстом. Учините то. Колико је дакле свега рупа на свирали Девет. Која је прва» Она широка а уска спреда на коју се дува. А која је последња» Она девета на тањем крају. Која је другаг Она четвртаста и широка оздо на дебљем крају. А које су рупе средином свирале између предњих двеју на дебљем и оне последње на тањем крају» Оних шест озго. Којим се прстима свира Трима средњима на обема рукама. А шта се ради палцимар Њима се свирала подупре оздо. А ради ли се штогод малим прстима» Не! Они су слободни...

(Наставиће се) ИЕ Јован Петровић

Учитељ | 23