Učitelj

што школу школом чини. Ово се питање једновремено решава са питањем о школским зградама“,..')

Унчштељске плаше. — „Материјална невоља је заклети непријатељ одушевљењу... Мислимо да је неправо, да се негде пресипа, а негде да нема ни да се живи ни да се мре... Ако је давати само неком, онда тај неко, нека буде српски учишељ“.“)

Учишељска сшанарина. — „Кад се помисли колико невоља зададу учитељу ово неколико динара квартирине, са колико се људи мора да завади, колико времена око тога мора да изгуби, онда би се готово могло пристати на то, да целу учитељску плату исплаћује држава“.“)

Школски одбори. — „Установом школских одбора, хтело се, што јаче да заинтересује приватна иницијатива, која је у овом случају нехатом државних власти, ударила веома врлетном стран путицом. Састав школских одбора, широка права њихових прешседника који они до скрупула пракшикују, јасно неоцртане дужности одборничке и председничке, дужности које онџ никад не врше, такве су сметње школи и њезину напретку, да учитељ утроши половину свога скупног времена, око отклањања тих незгода. Одмах су ови замишљани помоћници, постали фактички господари и школе и учитеља... Центар васколиког рада школског треба да је учитељ. Њега највише жижи напредак школин. Њега највише стаје неуспех у раду. Његова је судбина тесно везана за школу. Он и школа су један живи организам“.. 27)

„Одборници су у највише прилика послу недорасли. Сами школу много не цене, а и путеви којим она треба да иде, слабо су им знани. Они су понекад огледало немара своје околине према школи. Њима је често дужност да бране општину од школе... У добу распламтеле политичке борбе, одбори су тврда бусија иза које се шаљу смртоносни ударци намењени учитељу. Не разбира се о томе, да ли ће хитац преко учитеља погодити и саму школу и напредак њезин. Оваквих одбора има још у нашој земљи. Срећом их је све мање...'')

Преуређење школских одбора. — „МПарод се никако не сме одстранити, одвојити од своје школе. Он се мора старати о својој школи. То старање ће најпре бити законом одређено, биће подморање, па ће после постајати све драговољније, док не постане пријатна. дужност, за тим слашка брига, која ће се бринути са пуно поноса и одушевљења“.

Учитељ да буде претседник школског одбора. — „Природно је, да најважнијем фактору у школи треба дати највидније место у одбору. Управишељ односно учишељ треба да буде прешседник школског одбора, са ширим правима према претседнику општин-

УН. нм. стр. 15 и 16. УН. нм, стр. 245.

8) Исто, 240.

10) Учитељ ХУ, 293. му Учитељ ХУ, 365—6. з 12) Учитељ ХУ!, 296.

~_-- Пољ“

Ја |

; 4 3 У