Učitelj

везе према својој земљи. Војно вежбање се не сме никако заборавити... Школа не служи потпуно животу. Има много зачкољица из језика, има много претрпаности, много непрактичности. Потребно је да школа буде и пракшична и српска, Потребно је скраћење програма. Заведимо у М и М! разр. осн. школе војне вежбе, дајмо деци у М и МГ разр. пушчицу. Србин њојзи много дугује. Чувајмо је. Она је символ слободе наше. Њоме ћемо очувати оно што имамо... Пазимо, јер поред образованих грађана, нама треба много здравих и вештих војника. (130)“

Перо и мач. — „Моје је тврдо убеђење, да ће перо и српски мач решити српско питање, Резултате које мач постигне, треба перо после да обезбеди. Перу је мач најпоузданији ослонац.“ (131)

Учитељ као резервни официр. — „Као резервни официр српски учитељ би био кориснији но икакав други чиновник. (131)... „Србија има право да тражи нове жртве од својих учитеља, али и да их боље награди... Разлог немања, могао би бар овде да отпадне. Нек се заштеди на другом месту.“ (132—133)

\

Школа и учитељ)

Значај учитељског удружења. — „Најозбиљнијег и најкориснијег помагача за основну наставу држава има у учитељском удружењу. Лепим именом, радом и резултатима, оно нам испољава велику, похвалну предузимљивост наших учитеља. Оно је. најснажније и најактивније удружење у нашој отаџбини. Оно савесно извршује своје обавезе и према држави и према просвети. За све то, шта оно има од државе» Како га цене меродавни факторир Колико је остварено и изведено решења учитељских скупштинар На сва ова питања, ко хоће савесно да одговори, даће готово негативан одговор. Да ли држава збиљски баш не може да помаже овом вредном удружењуг... Помоћи учитеље, то је помоћи просвету свога народа, јер само материјално осигуран учитељ, моћи ће се свесрдно и одушевљено одати своме тешком позиву...“ (292)

Слободна ушакмица у уџбеницима. — „Лепо је то, што Просветни савет предлаже и министар просвете одобрава уџбенике. Начин на који се бирају уџбеници за осуду је. Тајним гласањем Савет бира људе, а не уџбенике! Поље слободне утакмице сужено је, или га никако и нема. Утакмица је неопходан услов напредовања; она је овде потребна као озебломе сунце Кад је избор већи, вероватније је, да ће се доћи и до бољих уџбеника“)

Школске зграде. — „По школским зградама може се унеколико ценити и стање саме наставе. Зграда има јаког васпитног и наставног утицаја на ученике. Чиста зграда гаји љубав према чистоти у деци; укусно намештена зграда буди естетичка осећања у деце... Школска зграда без намештаја, само је половина онога

5) Види чланак „Школски одбори“ „Учитељ“ год. ХУГ (1896—97). 6) Основна настава цивилизованих народа, „Учитељ“ ХУ (1895—6), 17.