Učitelj

Како ће наш путник тек сутра да путује, то ми немамо више времена да га пратимо.

Шта смо пре казали, шта нам глаголи означујуг — Радњу. У коме времену може да буде радња» — Садашњем, прошлом и будућем. (Постави поново дете на место где је на поду означено место В. па нека хода да боље уоче садашњост, прошлост будућност.) — Чиме, дакле, радњу означујемор — Глаголима. Каква су онда ово временаг — /Г'лаголска времена. — Да и то забележимо овде у врху!

Погледајте сада добро у свеску или на таблу, па према томе што сте написали, смислите када глагол стоји у садашњем, када у прошлом, а када у будућем времену!

јуче Фу сутра О О о 3 В С сада

Глаголска времена прави

Садашње време Прошло време Будуће време ја путујем ја сам путовао ја ћу путовати ти путујеш ти си путовао ти ћеш путовати он путује он је путовао он ће путовати она путује она је путовала она ће путовати оно путује оно је путовало оно ће путовати ми путујемо | ми смо путовали ми ћемо путовати ви путујете ви сте путовали ви ћете путовати они путују они су путовали они ће путовати оне путују оне су путовале оне ће путовати она путују она су путовала она ће путовати

Глагол је у садашњем времену кад се радња догађа сада, у прошлом кад је радња прошла, а у будућем кад ће радња шек да буде.

Понови то ти-ти-сви-ти! Да забележимо и то овде испод овога што смо већ написали! |

Колико смо, дакле, научили глаголских времена7..... Која су. ТОР. Шта нам казује садашње времег...... Шта прошло А шта будуће» 6

"У познатим читаначким чланцима, писменим саставима, часо писима, новинама, плакатима и др. деца траже глаголе и одређу у у коме стоје лицу, роду, броју и времену.

Код куће напишите цва глагола у сватри ова времена!

Петар Пушкар