Učitelj

догађа — Садашње време. — Да забележимо и то овдеу врху! (Учитељ повуче горње две водоравне црте.) Докле је путник допутоваог — В. — Можемо ли како дознати колико је довде прешао путаг — Можемо израчунати на земљоп. карти. — Израчунајте!..... Довде је прешао... км. — Пошто је наш путник толики пут прешао, то се уморио. Овде у В. има рођака па ће код њега отсести, преноћити, одморити се и сутра наставити пут. Док он преноћи и одмори се, преноћићемо и ми и одморити се код своје куће, па ћемо сутра с њим заједно опет наставити (Овде је прекид до сутрадан потребан да деца осете прошлост.)

Сутрадан

Наш путник је преноћио и одморио се. Пре него. што пође даље на пут морамо да видимо овај пут што је прешао. Одакле је, дакле, пошао на на пут» — Из 3.. — Докле је дошао» — До В. — Колико је км прешаор..... Када је он тим путем путоваор — „Јуче. — Кажи шта је јуче радиог — Он је јуче путовао. Кажи то сада без оно — јуче! Он је путовао. — А шта си ти јуче радиог — Ја сам пушовао. — Да забележимо то овде у другоме пољу. (Учитељ повуче трећу усправну црту.) Кажи му у очи шта је јуче радио! — 71 си пушовао.—..... Шта је он радиог — Он је путовао ..... Шта сте ви радили; — Ми смо путовали ..... Кажи им у очи шта су радили» — Ви сте пушоВИЛИ Шта су они радили» — Они су пушовали. (Тако исто за женски и средњи род.) — Када је дакле, овај путник путовао из 3. у В» — Јуче. — Да то забележимо на цртежу пута!..... Кад је то путовање било јуче да ли се онда то сада догађар... Негог. — Прошло је. — Кад је то већ прошло, у које се онда време догодило; — Прошло време. — Да забележимо и то овде у врху!

Али пошто се наш путник није дуже времена видео са својим рођаком, то га је он зауставио још данас код себе. Кад ће само још данас да остане код њега, шта мислите када ће путоватирг Сутра. — Кажи ти шта ће он сутра радити! — Он ће сутра путовати, — Кажи ти сада без оно сутра! — Он ће путовати, А шта ћеш ти сутра радити» — Ја ћу путовати. — Да забележимо то овде у трећем пољу! (Учитељ повуче четврту усправну црту.) Кажи му у очи шта ће сутра радити! — 70 ћеш пушоваши... .. Шта ће он радити» — Он ће пушоватши..... Шта ћете ви радити; — Ми ћемо пушоваши ..... Кажигим у очи шта ће радити! — Ви ћеше пушоваши...... Шта ће они радити; Они ће путовати. — (Тако исто за женски и средњи род.) Када ће, дакле, овај путник путовати из В. у С» — Сутра. — Да забележимо то на цртежу пута!..... Кад ће то путовање да буде тек сутра да ли се то онда сада догађар..... Је ли прошлог... Него2 — Оно ће тек да буде. — Кад ће то тек да буде, у које ће се онда време догађати; — Будуће време. — Да забележимо и то овде у врху!

дај о