Učitelj

Отуда, дакле, према таквом детету мора тим пре и више и: школа и друштво предузети и устостручити све своје васпитне и социјалне мере и напоре да то дете не пропадне морално и социјално и да се, као такво, потпуно не изгуби и не постане негативно, штетно за заједницу.

VIII

Ту су, затим, поред љубави, сва социјална и морална осећања која потичу и развијају се у детету из самих нагона за: дружењем, радом и игром. Сва та осећања ту, у породици, добијају основнога корена, потстрека и израза, те их дете лако и' спонтано преноси на све око себе, на своје другове и на своју ужу и ширу заједницу.

То су осећања другарства, пријатељства, сурадости, саучешћа, верности, оданости, искрености, пожртвованости, нежности, . правичности, истинитости, дисциплинованости, племенитости итд. А то је пре свега осећање солидарности као, поред љубави, највише социјално и морално осећање.

Најзад су ту и сва она општа или формална осећања која. као индивидуалне (личне) врлине учвршћују и челиче морално и. карактерно само дсте, тога сутрашњега човека и грађанина, за живот, рад и дужности, што га све чека у животу. Та осећања: у исти мах учвршћују и продубљују и саму људску заједницу кроз све те тако животно, морално и карактерно прекаљене појединачне јединке и њихов индивидуални морал.

Сва та осећања дете најпре стиче и развија у породичном кругу. Оно их ту проживљује и продубљује, да их после — тако“ проживљена и продубљена — показује, спроводи и учвршћује како. међу своје другове, тако и у самој заједници.

То су у првом реду осећања храбрости, самопоуздања, обазривости, одмерености, прибраности, оданости, одушевљења, осећања снаге, мере и сигурности. А затим су то и осећања личне“ одговорности и вредности, као и осећања личнога достојанства, поноса и частољубља. |

Сва та осећања што их дете стиче и развија најпре у самој породици, иако су формална или општа осећања, а не социјална и морална осећања, ипак су, у својој суштини, претежно #030шивна осећања. И као таква осећања, као чисто позитивне индивидуалне врлине, она махом чине и могу да буду основице и претпоставке за виша, социјална и морална осећања, ако су само. упућена у свом животном манифестовању општем добру, напрешку и слободи уже или шире људске заједнице као друштвене целине.

Живојин Цветковић

— Свршиће се —