Učitelj

ПЕТЕРА ТАЈНЕ ДНА РЕМЕТИ НЕ ЕР АЕ ВИЛЕ 479

грешкерг При овоме се завршава увек овако: Једно деше по један нос шо је један нос....

Шта би још могли да срачунавамо овако као што смо срачунавали носевег — Потиљке, темена, чела, уста браде и друго. . Да срачунамо сада најпре чела па браде а потом темена па уста и најпосле потиљке. Али при срачунавању чела да казујемо најпреза непарну децу па онда за парну. — Ко жели то да чини» Пријављеник почиње: Једно дете има једно чело; троје деце по једно · чело шо су шри чела; петоро деце по једно чело то су пет чела; седморо деце по једно чело то су седам чела, и деветоро деце по једно чело шо су девеш чела. Хајде сад да срачунавамо за парну децу. Пријављеник почиње: Десеторо деце по једно чело. шо су десеш чела; осморо деце по једно чело шо су осам чела... и завршава са: Двоје деце по једно чело шо су два чела.

Шта нам је сад на реду за срачунавањер Уста. Хоћемо ли: почети са непарном децомр Не, сад ће мо почети са парном децом а завршити са непарном. Пријављеник вели: двоје деце по једна уста то су двоја уста... а завршава са: десефоро деце по једна уста то су десешора уста. Сад се за непарну децу иде назад почињући од деветоро а завршавајући са једним дететом. Потом се · прелази на срачунавање темена па брада а завршава срачунавањем . — потиљака Најзад се открије истина, да при свима овим срачунавањима буде онолико носева, чела, уста, темена брада и потиљака, колико је деце. И потом се каже да ово тако бива отуда што · свако дете има по један нос, једно чело... један потиљак.

Иза овога прелази се на срачунавање руку, ногу, уха, ока, ноздрва, усана... Почиње се од једнога детета па се иде редом до петоро деце. Притом се деца ређају средином испред клупа. једно испред другога окренута предњем зиду. И први пријављеник_ дижући леву па десну руку — вели: Једно деше има једну леву руку и једну десну то су две руке. Кад изиђе друго дете и стане испред првога онда и једно и друго дижу најпре леве руке и. притом се чује: Двоје деце по једну леву — две леве и по једну десну (при чему дигну и десне) две десне, а то су чешири руке. Кад. изиђе треће, чује се: 7роје деце по две руке (три леве и три десне) то су шест руку. Затим: Чешворо деце (четири леве и четири десне) то су осам руку. МИ пешоро деце (пет левих и пет десних) то су десеш руку. Ово сада казују још два-три даровитија ђака. па онда сви заједно а најпосле двоје-троје од оних најмање даровитих. Затим се иде назад почињући од петоро деце по две руке то су десет руку и завршава са: Једно дете по две руке то су две руке.

После овога на исти начин претстављају се и срачунавају ноге говорећи: Једно дете има две ноге; двоје деце по две ноге то су четири ноге; троје деце по две ноге то су шест ногу;. четворо деце по две ноге то су осам ногу а петоро деце по две ноге то су десет ногу. Сада то исто назад. Кад се пређе на срачунавање уха онда се отпочиње претстављање њихово прстима. Тада се говори: Једно деше има два уха (лево: и десно). Притом“