Učitelj

пријављеник пружа леви па десни палац. Изговарајући затим: _Двоје деце по два уха (он пружа најпре палац и кажипрст леве руке за лева два уха а потом исте прсте десне руке за два десна уха) шо су четири уха. За троје деце дођу и оба средња прста; за четворо — и оба домала, а за петоро и оба — мала прста па «се притом чује: Троје деце по два уха то су шест уха; четворо _деце по два уха то су осам — а петоро деце по два уха то су _десет уха. И ово се говори такође назад. Разуме се да се и то "понавља посебице и у хору али ово чине увек други пријављеници а завршавају они најмање даровити.

Тек при срачунавању очних капака и усана отпочиње пру_жање прстију редом слева удесно, или обрнуто, које се поклапа „са ређањем парних и непарних бројева а важи за све случајеве...

За број три узимају се ноге у саџака или троножца, за че -"тири — ноге у стола или столице, а за пет прсти, нокти или _јагодице на левој и десној руци или нози. При том се за број три "говори џ претставља овако:

Говорећи: Један саџак има шри ноге пријављеник пружа три „прста леве руке. При изговору: два саџака по шри ноге (пружа "најпре иста три прста као и малопре за ноге првога саџака, па „онда кажипрст леве и оба палца за ноге другога саџака) шо су „шест ногу. Кад потом каже: Три саџака по три ноге то су девет ногу онда се опет за свакога од њих пружају по три прста. А то ће рећи да за трећи саџак долазе три средња прста десне руке. Тако их буде пружено девет, а мали десне руке само се „повије лево.

Кад се срачунавају ноге у столова онда се најпре за први "сто вели: Један сто има четири ноге, и при том се пруже четири „прста леве руке а палац повије. А кад се изговори: Два стола „по четири ноге, тада се пруже најпре они прсти као и за један сто, а потом палац леве и три прста десне руке да претставе ноге „другога стола. Тако их буде осам.

При срачунавању прстију, ноктију или јагодица на њима, пријављеник говорећи: Једна рука има пет јагодица, пружа пет левих прстију, а кад каже: Две руке по пет јагодица то су десет јаго_дица, тада пружа најпре 5 левих а потом и 5 десних прстију.

и в) Из дељења

Бата и сека добили су од маме једну јабуку. Шта ће деца радити» Поделиће је. Какор На пола. А да им је дала две јабуке» "Онда би свако добило по једну целу јабуку. А кад би им дала -3 јабуке» Тада би свако дете добило по једну целу јабуку и од оне треће — пола. То се опет каже: MO једну и по јабуку — сваком „детету. А да су добила четири јабукег Онда би сваком детету _ дошло по 2 јабуке. А ако би двоје деце добило 6 јабука по ко. лико би сваком дошлор.. Колико јабука треба да добију бата и -сека па да сваком дође по 4 јабуке» Осам. А ако добију од маме 10 јабука, колико онда дође сваком од њих" Пет. Тако је.

Кад мама има троје деце, колико јабука треба да им да па _да свако од њих добије по једнуг.. А ако им да само једну, на