Večernje novosti

Страна ».

Година XXI.

стнгао врлики усаех. После тога писао је драме „Далека принвеса" и .Самарићанка", али је светски глас задобио драмом Сиране од Берж е р а к а. У тој драми задобио је своју бесмртност чувени париски глумац Коклен. Она је превв ена на све готово језике европске, па и на ■ српски, ма да се њена лепота уоже само у француско а осетити. За тим је написао „Орлића“, а године 1907 патриотску и симболичку дрзму „Шантеклера". Године 1903 постао је Ростан чланом Француске Академије. ПашиЈј у Београду. Јуче у 3 часа по подне приспео је Председник Министарског Савета г. Никола Пашић. С 1 ниме су дошли посланици савезкичких сила, неколико виших чиновника министар става, неколико народних послакика и нсколико виших официрн Допутовали су наробродом из Земуна, али са леве стране рагног острва, тако да су први утисак од вароши добили с њене дунавске стране, која је највише страдала од непријатвљских граната. На савском пргстаништу дочекала је г. Пашића велика маса света. У име Београђана повлравио је Министра Председника г. Тоша Михајловић, трговац, а затим га је повдравио доброд шлицом и члач Управе града Београда г. Љуб. Р јић, као некадашњг омладинтц из 1883. године, који га је поздравио и 1889. год. при пввратку из емиграције. Грађанство је чинило бурие овације г. Пашићу, којије насмејана и вссела лица ои;оздрављао и захваљивао на овацијамз. Г. Пашић, је ето, дочекао да види „наш лепи Београд", како се изразие 11. новембра 1915. год. пред полазак из Призрена за Албанију и даље. Испуниле се његове тадгње речи при поласку; „До виђења у нашем лепом Бесграду, који ће опет бити наш, на што се неће б ј ш тако дуго чекати". ЛОНАЛНЕ ВЕСТИ. Трагедија једног дсбровољца. Пјчјликом повллч њ», Јправо бе»ања кро* Б«о г гав, Немци су, пор«д сствлог«, опљачкали б«а мало целу Мил;шгву улипу. Тада су опљачкали и Новицу Михићгвпћа кафеџију код „Скупштинв“. и позгатог ста г ог келнера и р«сторат«ра код Бр г д'р. Друштвп, Симу ЦДпатћа, *»аиог „Ћату, старог доброволца још из рато»а од 1876—78. год. Сима је већ био болпилив, а брутглнсст немачких '»арвара ссалита га је пот ун(Ј. Умро је ових двна и сахрањен. На погребу ов#г старог добровољца 6«хј сам® лва његова друга — ин&че су и добровољци и другови његови вриљирали — сдсуствовањем. Објава Команде Места. Да с* одмах јавв ради хитног саопштења Ађутант. од љењу Комак« де Места: сви с пствечкцн млинова и фабрика, к»о и сви млински, фабрички и рударски стручцаци, мајстори и радници с пози* м на бр.

В ЕЧЕРЈ6Д НОБОСТН.

1678 — Пешад. кататач I гл. Хранислав Прибаковић, пешад. поручник М >хајло Ј. Митић и псшад. ппоручник Благо.е И. Бранјтовић са пози*см на бр. 1593. — Живко Јоганс*ић, дохторанц пра»а, нека сг од.чахјави Командн Места, ађутачтура бр. 1720. За битољску сирочад. Г. Митан М. Маск вић, лигерција у Сагв евској улнци бр. 21, предао је пашем ур#днип.тву 10 кр. прил 01 а за битољ< ку сирочад. Х**ла му! Високо покровитељство. Њсго«о Краљевско Еиссчшство Пр«столонбСледн«к Ал«кс ндар, благоизвол«о ј« примвти под Својп *исоко пвкрг »итељство и ааштиту Пе»ачку Дружину „Станко*ић“ нњ*ну музичку школу истог ИМ'И). Угаљ. За у>аљ, који Ке протааати општина чим га буде лобига у довољној количини, ваља се обраћати рејонским канцеларијама, где ћ« се добити купон на околик/ количнну угља, квлако комв припада прсма броју чланова у породици. Из Команде Места. Да се јаве ађутачтурном одегењу Команде Мзсте: професор Милутин Кутлашић. — Др. Жаоко Јоваковић с позпвом на бр, 1720; — рез. пешад. п-поручншс Жпвота Ј. Гесић с г.озивом на бр. 1718; — рез. и«ш. гапатан II кл. Момчило Р- Бојић с поаивом на гр. 1789; — медицинар Ђорђе Стојаногић с позивом на бр. 1742; — Њ'з>к И«ановић с погивом на бр. 1762; — нареднвк Ник. Т. Димитријевић с позгвом нс бр. 1719. Допутовали. Господа: Тихомир Сто;ан л внћ »рт. п-пуковнкк, Милан Стојансвић, пешад. ма ор, Световар М. Рашић, акретар М н;старства Икостр. Дела, др. Чвда Марјгнзвић пргфесор, резервни кагетлн, Стева Бсжовић благашнк Мин. Иностр. Дела. Тузлански митрополит у Неограду. У Београц је допутввао тузланско-вворнг.чки мнтрополит Њ. Високотреосвештенство Гостодин Иварион Равочић.

После пљачкв у Србији. Од јсдног вишсг л' к ра, који је 6иј у Бе, граду сведок нашег повл*.чења, добили смо озај извешгај. Како ]е заповссг еа напуштање и онгко касно стигла свил:аокружним и сресКЈ Л1 запо:етнвштвЈ мч, дотични ваповедници н њитсвч офицнри радили су некслико дала свима ср?дствима која им ствјаху на расголсжењу, да се упљачкана имасгина (намеипај и т. д.) српских Јрађана пренесе у позадгну. У исто време почело се с пљачкањем српс их станова у Б:ограду. Од озне зоре па док се кије ухватко сетон, стотинама теретних а} тсмобЈлајурили су београдсккм улицама, а све у циљу да се пљачка пренрсе наже/езнпчку стангцу. Нар*вно, <вима свим аут^мвбилима гредходио је »утонобил упљачканих стваси за гвнсрала Рем, нл, гувсрнсра, а циљ је био Беч. Осе ствари су биле свештене у пет вагоча. Па и ш ф ђенералштабл, пуксвнкк Керхнавр, доста је понео упљачканих ствари. Затим се ређају ови виши пљачксши: цивилни комесар Ланг; ађутапт шефа ђенерадштабо, гор>чник Очкгј, управник мснаже во;не губеркије, бр. 1, гоР}чн :, к Јј ст. На жалост, ни ам прибележио ј мена, али грађани с; иски и> ају спгсак свију оњ>х који су на тако недосто;ан начин злоупотребилн српско гостонрим.тво. Оаај се соигак може набавити, чим доби;емо везу с Београдом. 15. окт. желвзничка станица у Београду била је тако претрпана напљачтаног блта, да јс трбало времена ручан пргљаг путничК([ сместити на перону. Народ који се скјпчо да гиди одлазак висок* пљачкашкс гссподе, могао је видети, како су ова отчена господа пснела собом не сауо сав са-

лонски намештај, нсгј гве оно шго спада у покућанстев. Тапаје гувернер издао »аповест, да госгода официри н* нагсмил»вају овим стварима бвз вредчссти станицу, јер бл у том случају саобраћај морав да стан«. Али к’д се огорчвњс народчо већ ссетило у круговима високе господе тако, д» је хт* г о већ до’■ до изгред*, тада је и*дача з#п< вест, дч св предмети к ј<; се нмсу м^гли доксзати к*о лиша својина, не смеју носмти. Г1 ,тпук( вкику Јармију буде повзрено да изврШи прсглед воеова, га што није еа прено-, да се искључи од свога. Сав сс Београд почвосм«јато, ј«р се внапо врло добро, да су висски пљач>аши об«нбедили свој пљ'н, пренели га на сухо, а о«а с« заг.овест одноеила само на ст*«ри ннжих официра. Н*чин како је Јарми извршио сво из*звало |« с*уда смех. Из свега је било јаснз да је горња заповест издана само ?ато да умири наооа, нгкако пак да с речи пљачку. Кео главни се кги*цч сматра’у гув рнер Рем«н и шеф генералштаба, пуковмик Керхна*е. Ако су други кривци, сазваћ* се од сдпског становништ*а, ксје ће их нмекоеати. О е з г очикце треба ккзнити, пљачку ич одузети, па о*у повратити оплачканом народу, ј*р о»о срамно говлач'ње наше уЈ раве из Србијз неће остати без утицаја на нлшз будуће сдносв грема Србији. О гуверн г ру, тем мЈкушном и олабом ста, цу, који стоји под угиц°јм свсје нећаке, Мицш Штецл и пуксв. Керх.:ав', имало би да се изн«су рђаве ст*ари, Тако н. пр., кад је пр.шлог пролећа била у Бесграду в«ли*а оскудица с мл««с м, што је с»о требало *а малу децу, он ј« аа с*сје п е имао днеано по 4—5 литара млека. Услец т^га настело је тако велико огорчење у Реограду, да јз гу»ерн«ру годнессн мгмтрандум, а ј«д а је дево ка г уцала на; њега. Тада је 50 нкјугл дн јих грађана у*ето 8а таоца, нл ако бд се с учајво ат.нтат понов 1 .о, ови би били стрељанм. Нара*но да је за тим било ми _, а. Пугов. Керхнаве познат ;е као С’1Л« џиј», а не мање и његов правни референт. потпук. Корнел Варджжи, као и његсв помоћник, потпу к. Шухај, који носе на својо) души убиство њих 44-рице, који су стрељани у Крагујевиу. (Бечко Радничке Ношине од 19.-Х1.-18. бл 316) Последње вести.

и ако ј* болесник душевно много утучен. Очо аег* су сви његови, којн за чудо изгледају шрло спокојни и чине утисак, да су се потпумо помирмли с* судбином, кој* сс више н* може ивменити.

ОГЛАСИ ? намештене собе са трпезаријом за ивдавање г. г. официрима има у СмиљаниЈјввој улици бр. 14. 1-1 ДИН. ИЛИ 4000 КРУНА тр жим под интарсс са 20 од сто иштвреса. Интабул*ција на прво место на н«покр«ТсО гмање у Мачванској ул. бр. 52. Об*ваитења у и.тој кући. Стара уметничка, печаторезачка радионица ш || А1ише Годдштајна Ш|||Ју КНЕЗ МИХАЈЛОВА УЛ. БР. 39. јВЈј преко пута Управе Држ. Ж Монопзла, у егради беогрвдске трговачке банке, Ућ прима на израду, државЈКГ не. ошптинскз и приватне штамбиље, као и сваковрсне гравуре. Израда права уметначка. 10 I. СРП. МВУАНИЧКО-ГАЛВАНОТЕХНИЧКИ ЗАВОД Милутгна С. Марковића Теразије.

[Д13РАЂУЈЕ: сфицирске сабље, звездице и нештачке ноге, ВРШИ ОПРАВКЕ: маш ша писаћи, шнваћ'*, велсс.шеда, мотор бицикла и аутомсбила. 1-6 —Жг После дуге паузе отворили смо и р/новирали кафану „ЗОРУ“ у Македозској ул. до Булевара. Пријатељима доброг ВИНА, ћевапчића, ражЈБића и осталих мезелука. Препоручујемо се са тобром услугом. ЖАРКО НИКОЛИЂ 1-3 ПЕРА СВИЛЕНИ.

Из Будимпеште, ј*шљају, да је пјведседник министарстша, граф Карољи, оздрашио. Он ће још ових дана отпутовати у Париз. Сва је прилика, да ћв с њим отпутовати и Јоваи Хок. Обојица иду, да у име маџарске нације моле, да Маџарска буде заступљена на конференцији мира и, што је главно, да Мацарск* пе буде стиснута у одвећ уске границе. Маџари, пак, готови су, да буду широко толерантни према свима својим грађенима. * Из Хага јављају, да је бмвши кајзер оболео од запаљења плућа. Лекари мисле да болест иеће узети опаснмх размера,

чисго А природно, цеђеио од грожђа из сопствених викограда, продаје на више и на мањс по 6 круна литар. ВЕРА ЛАЗИЋ, 3-5 Земун. — Бежан-Јјска улица. БАНКАМА. ФАБРИКАМА И ТРГОВЦИМА Сређује књиге и из љгх прави потребне стање за пријаву штете. Ко пликоЕане ствари сершаватемељно и сигурно. 1 ’ МИЛАН. М. МАКСИМОВИЋ управнгк Пословне Банке Ресав ка ул. 33. 2 4

ксо њак са комичом, орхестрион и осталл Кр. Милача ул. бр. 54. у авлији. 2 3

ПАЖЊА КАФЕЏИЈАМА Распродајем " ав кафанаи ј ел| Р ” • бачве, бурав, кој

Са великим болом у души јављамо свима с~одницима пријлтељима и позна' ицима да ћемо нлшим илеменитим н непрежаљ г н;'м + Милици — Мицики и мајци 1" Јелисавети — Савки днв.ти годишњи помен у чствртак 29. о. м. у 10 сати пре подне у Вознесенској цркви. Ожалошћени: супруга и отац: Сима Живојновић. пензионер; вет и супруг: д-р Франк Мижо са дететог Аном и остЈла многобројна фамил ја.

Власниа Мица Љ. Бојовић. — Народша штампврија Љ. Ј. Бојовића, Космајска 28.

Одговорни уред.: Душан ЈБ. Бојовић, Обилићев Венац бр. 10