Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

Србије и Амерпке 1552. 559

да се за време прсвоза стоварају, смештају и наново товаре, не крњећи тиме нарочита правила која се, према члану У, могу прописати ради пуштчаног праха и војног оружја.

Члан IX.

Што се тиче царинске експедиције еспапа који плаћају царину по вредности, ес увозницима и производима једне стране поступуће се на друтој страни, у свима односима, као и с увозницима и производима најповлашћеније земље.

Члан Х,

Одредбе претходних чланака о подједнаком поступању у свима односима као и с поданицима најповлашћеније државе, неће сметати олакшицама које је учинила пли које би доцније мотла учинити једна од двеју држава суседној др жави у локалном промету између пограничних округа својих.

Члан ХГ.

Што се тиче превозних трошкова и свију других олакшица, углављено је да ће се с еспапима српским који се превозе на жељезницама Уједињених Држава, и с еспапима Уједнњених Држава који се превозе на српским железницама поступати онако исто као п с еспапима ма ког другог најповлашћенијег народа у овом погледу.

Члан ХИ.

Високе стране уговорнице, желећи да ујамче живу и потпуну заштиту индустријској и трговинској својини грађана и поданика својих углав-

22