Žena

КАНЕ НЉА. 157

Добар вечер, Коледо, Истелиле, Коледо,

Ми дођосмо, Коледо, Све волови, Коледо,

Глас донесмо, Коледо; Виторози, Коледо!

Челе ти се, Коледо Овце ти се, Коледо, Изројиле, Коледо, Изјагњиле, Коледо,

Све рођаци, Коледо, Све овчице, Коледо,

К'о облаци, Коледо! Свилоруне Коледо!

Краве ти се, Коледо, Добар вече, Коледо! и т. д.

Код свака четири реда обиђу у округ. И чим почну нов одељак песме, пљесну рукама и поведу коло на противну страну.

За овим је дошла друга фигура. Коловођа заповеда: Грудујте, грудовајте.

Грудовати значи: Грудима напред. Играчи се нагну толико напред, да стоје на једној нози и тако играју један према другом. Те певају:

Грудујте, грудовајте, Расла ника перуника, Чувајте, не оломте, Сај, сај, само дај, Киту перо јаворово. Са бога ти греда. итд.

Нећу за сад да се упуштам у тумачење ова последња. магловита три реда, а могу се врло разно тумачити.

Гајдаш свира, и сад долази команда: Лице за сунцем!

Фигуре што су их приказивали колеђани на народној забави ово су: Долазак. Грудујте грудовајте. Како се гради кућа на 4 стуба. Ту показује игра, како се удара темељ, (чучећки играју. -— Ова се игра очувала код Руса иако јој не знају значење. Они је играју сваки за себе, колеђани је играју у колу) За тим се ухвате тако, да показују 4 усправљена стуба и тако играју. Онда се у врло лепим фигурама приказивали: Како се пећ прави у кући Како изгледа астал2 Како снаја свекрви обојке таре и како јој даје Како љуба преко плота љубиг Како се лисица кроз плот провлачи 2 Клечка. Одлазак. Све се то приказује у игри; играчи играју и мењају места, а војвода, коловођа, командује сваку фигуру. У овом опису немам места да опишем сваку фигуру, али напомињем, да се н. пр. лисица провлачи кроз плот тако, да играчи играју у колу, па кад дођу први пут на своје место, онај се први провуче између два играча на противну страну, обиђе коло и кад дође на своје место, дотле се други провукао кроз играче на противну страну, онај се први ухвати на упражњено место и тако редом. —