Žena

188 ЖЕНА

Клечка је јуначка игра. Приказује борбу. Играју двоје по двоје и одгурују се лактовима.

Утисак је био силан на нас и све наше госте. Наша браћа из Старе Србије говорили су нам, да имају песама о коледи, али не знају за колеђанске игре. Те игре као да се једино очуваше у Поморишју, а то сигурно стога, што се због зулума под Маријом Терезијом многи наш народ оданде отселио у Русију, а они који су остали, били су слаби, били су на периферији, далеко од средишта наше културе. Стога је до њих допирало врло мало оно што је новије, и зато су много боље чували и очували оно старо. Уверени смо, да ће нам и косовске игре и коледа дати нове грађе за развијање наших народних игара.

Треба ли да нам деца нашу бригу деле2

Весеље и ведрина душе, то су права младости. Ко би могао то драгоцено благо детету одузети 2

Има родитеља, који пуштају да им деца као цвеће на ливади одрасту; брижљиво пак крију од њих озбиљну страну живота, хотећи зар да никад не баце погледе своје за онај застор, који крије живот онакав, какав је у истини.

Има опет таких родитељских домова, из којих као да је весеље младости одагнано. Бриге, сета, бол, из свакога кутића вире. Лица родитељска као да су за навек изгубила осмех, а дечји лик носи одсјај тог њиног невеселог. израза.

Да ли ти родитељи право имају да тим младим створовима повере, како често удари судбине душу терете 2

Или би боље било да одране дете у незнању, те да му тек школа живота очи отвори, како би видело да сунце сваки дан не сја, него да има дана, који доносе буру и кишу, те никако угодни нису.

Очевидно је, да нико од нас неће пустити да онај створ, чији бољитак нам на срцу лежи, слепо у пропаст срља,а зар не би тако било, кад помислим на неприлике и неудаће, које на путу живота налазимо, и које и нашу децу поштедети неће!

Тако би му сасвим лажан појам о свакидашњим догађајима дали и лако га сањалом и мекушцем начинили, кога би доцније сваки суровији додир заболео онда, кад не би више брижљива родитељска рука сваки камичак са пута му уклонити могла. |