Žena

РВ Е Н'А 189

Али не мање штетно, шта више свирепо би било, ако би своју сопствену. сету и жалосне У брижнога живота свога, на децу пренашали.

Као што је корисно кад дете што пре научи да се околностима, у којима одрашћује, прилагоди, како би онда своје захтеве за времена ограничити могло; тако би исто неправо било, младом створу то скучавање као неки тешки душевни притисак предочити.

Никако детету не може шкодити ако зна,да сваку парицу трипут преврнути мора, пре но што ју изда, ако му се уједно разјасни, да човек и у најскромнијим приликама живота срећан може бити,

Само га треба чувати од малодушности, јер то би био знак слабости који бар док смо здрави — оправдан није.

У својим родитељима деца треба да имају образац, како да се јуначки и ведрим челом бриге носе: и отклањају, тада неће сметати ако у детињству већ окусе бригу живота.

Расположај и весеље, то драгоцено благо детиње, не смемо му нипошто из срца ишчупати, нежна биљчица треба сунца, много сунца, ако ће да напредује; зато нека буде живот детињи озарен сунчаном зраком љубави и срећне веселости. Дете се не сме од смејања одучити, а то неће ни бити, ако родитељско лице не буде бацало сен тешких брига на младост његову.

Пустимо · децу да своје кратко детињство безбрижно проводе, како би одсјај тих ведрих дана пренели у зрело доба живота, кад буде сунце залазило или од црних облака скривано било. Тужно детињство је многима огорчило живот цео и за радовање их неспособним учинило.

Наша деца треба да знају да има трња, понора и провалија, али нека и то науче, да ће моћи безброј цветића на путањи узабрати и да се могу — ако се мост над провали-

јом и сруши — пливањем од бурних таласа спасти. Тим начином ће се само моћи чврсти и отпорни људи одранити. Петрија.

Женски конгрес у Берлину. Најновији женски конгрес у Берлину био је врло занимљив. Првога дана председавала је млада др. Гертруда Вајнер, председница женскога савеза у Немачкој. Конгрес