Žena

ЕСКЕРА 615

Данас закон казни н. пр. крађу, а не казни оне, који склапају бракове из чисте трговине. Обоје је једнако неморално, само што је трговина у браку

обично штетнија и страховитија у својим последицама. Она држава, која буде успешно решила материјално питање својих држављана, та ће имати праве бракове, који су достојни културнога човека. Кад буде сваки у стању од свога рада пристојно да живи и издржава породицу, онда ће бити мало крађа и превара и мало несретних бракова.

Овде ћу сад да метнем тачку и завршим. Ако буде здравља, ја ћу по „обећању ћаскати у „Жени“ о другим разним питањима. Док сам говорио о браку, морало је бити узгред о свему разговора, а кад будем писао о ма каквом другом питању, мораће бити разговора и о браку.

=. ТУЂЕ МИСЛИ.

Природа је удесила, да у животу човека утичу благотворно само две жене: његова мати и мати његове деце. Осим те две врсте љубави све друго није љубав, већ само пусто раздражење.

ж

Мушки данас боље филозофирају о човечјем срцу, али жене боље читају у томе срцу.

ж

Што жене имају погрешака понајвише је заслуга мушкараца, а што мушкарци имају врлина, највише је заслуга жена.

ж

Мишеље је казао: Опште је правило, са врло мало изузетка, да су најзначајнији људи били верна слика њихових матера. Оне су им дале своје телесно и душевно обележје,

5