Žena

Држим да је за овај мах довољно да се наше Српкиње упознају са племенитим радом српског друштва Црвеног Крста. Данас када наступа велика очајна борба за ослобођење хришћанских народа на Балкану, а поглавито српскога народа, српско друштво Црвенога Крста имаће и опет племениту и важну задаћу. Ово дана посетила сам српски Црвени Крст и нашла пуно света имућних и сиротих, који дођоше да донесу прилога за Црвени Крст, Док су једни у новцу давали прилог, дотле је једна жена донела мало јастуче да га подмету рањенику под главу, други су нудили своје услуге да помогну као болничари, а једна госпођа је поклонила 25 кревета са 50 пари превлаке за постељу. Тако је то ишло стално. Говориле су ми некоје наше госпође из Угарске, да желе ступити за време рата за болничарке српског Црвеног Крста, али ми је г. Др. Суботић изјавио да у овај мах нема потребе. Овде свака одрасла женскиња која још није свршила болничарски курс а иоле може, чини то сада, те се болничарски курсови држе у свима болницама. Има их које га сад одржавају, а и многе које су извеџбане и послужиле у пређашњим ратовима. А чим буде нужна помоћ њима, оне ће бити распоређене и послате у болнице на разне крајеве.

Лепа жена. Миле Павловић Београд. пет 1 Разматрање.

Вечити предмет размишљања и разговора, стално спорно питање — жена. Битни атрибут живота среће и несреће људске. Геније и кретен и сви остали имају да кажу своју реч о жени. Мишљења о њој и њеној лепоти има толико, колико има људи на овом свету. Сваки ко расуђује има своје мишљење о жени и сваки је у праву и у праву је да буде у праву.

Између жена нарочито се истиче лепа жена као стално спорно питање.

Лепа жена... где је она Која је жена лепар Висока или мала Танка или темељно саграђена7 Плава или црномањаста2 Озбиљна или ведра и весела2 — То ће се пи-