Žena

630 ВЕНА

1) Неприкосновени фонд . . . 2,090.086:72 2) Стални нани _— . .. - 2330 3ј Мобилни кишчаљл . . . .. 66.565:51

Укупно . . 2,394.000'20

На 1Х. међународном конгресу друштава „Црвенога Крста“ 1911. године у Вашингтону у Сједињеним СеверноАмеричким државама заступао је српски „Црвени Крст“ г. др. Војислав М. Суботић. Он је на томе конгресу држао велико предавање о српском „Црвеном Крсту“, којом је приликом постигао велико допадање и изненађење, да српски Црвени Крст стоји на такој висини.

За све време трајања конгреса била је међународна изложба готово свих друштава Црвенога Крста. Српски Црвени Крст био је заступљен српским рукотворинама, које су Српкиње сељанке поклањале српским рањеницима. Оне су изазвале опште допадање и похвалу. Српска носила и српски први ратни завој такође су изазивали интересовање.

Албуми, у којима су слике из наша три рата са бол·ницама и рањеницима, у многога су изазивали тужне и сетне осећаје на несрећу, у којој се наш народ налазио у сва три рата, и будили су њихове симпатије за српски народ.

Албуми свих чланова Главног Одбора од 1876. до данас служили су као доказ о томе, који су људи улагали свој труд и рад на добро и корист српског Црвеног Крста и српских и непријатељских рањеника. Они су наишли на опште допадање и похвалу, да се могло створити једно тако лепо дело од историјског значаја у току тако дугог низа година, дакле као велика реткост и занимљива збирка

за историју српског Црвеног Крста. Сем тога били су изложени албуми друштвених домова

и магацина у Београду и Нишу и албум „Паланачког Кисељака“, а по том и сви штампани друштвени извештаји од 1876. до данас, друштвена правила и закон, један лоз Црвенога Крста, све друштвене дипломе и друштвено одличје — Црвени Крст. Опште је мишљење било, да је то најлепши

Црвени Крст између свих одличја осталих друштава. Мини- _

јатура нашега одличја предата је г. председнику Адору, и он је њу стално носио на својим грудима у рупици од капута за све време трајања конгреса, те је и тиме указао своје особите симпатије српском Црвеном Крсту. Он је нашим Крстом одликован још пре много година.

пржаиениелренниевте с: