Žena

780 ЖЕНА

Краснићи су већином оно, што им име каже. Отасити, лепи, красни људи. А у Османовој кући, био је Саид најличнији, ~

Када му је било скоро 20 година, материна беше дужност да га ожени. Он требаше да узме ону, коју му она препоручи, јер он девојци не може видети ни лица ни стаса, нит уме да изабере пријатеље њипховој кући.

Но Саид нађе сам себи девојку. Некога дана јахао је са своја два друга у Приштину, на пазар, па кад се враћаше дома, крену да посети Муратово тулбе, место на коме је Мурат погинуо. У повратку крај Доње Брњице наиђоше на неколико женске деце. Девојче од једва 12 година беше ванредно лепо, и Саид „ни сам не зна шта му би' уграби то дете,

У обе куће начини се узбуна. Отац девојчин отрча у Приштину да се тужи власти, али се није помогао. Турска је полптика била, да претопе што више хришћана, ма и овим путем. И рекоше бедноме оцу само толико: Ако дознамо ко је био, п онда је најбоље, да оставиш ствар на миру. Имаћеш у арнаутској кући пријатеља, а то ти неће бити на одмот.

Ни Сапдова се мати није радовала што јој је син довео ђаурку. Не зато што је ђаурка, и не зато што је још дете, јер то тамо не смета, него што је већ изабрала своме Саиду девојку. Али се Осману допало то мило, преплашено дете, коме су тако лепо доликовале сузе. И он рече својој кадуни: — Мислим да ће добра бити Саиду па мани га. А девојку питаше: Како се вовешг А она рече: Мара, и молила је да ју одведу кући.

Марини су родитељи дознали где им је кћи и шиљали познаника Арнаутина да је тражи натраг, а нудили су откуп. Али су доцне дознали: Мара је већ била преведена у ислам и везана ва, Саида. А да су Марини родитељи и пре дознали, не би им помогло, јер су сви у кући Османовој заволели то дете, које је по изгледу тако добро, вредно и којој тако доликују сузе.

Мара је добила ново име Фатима. Осман је примио посредипка лепо, п рекао, како је сад све доцне.