Žena

РА ЕРЕ БА 141

Важност и корист женског сокола.

Бранко Ролер. В. Кикинда.

.

Да би се узвишена соколска мисао што већма раширила, и што више ушла у све слојеве народне, да би Соко одговорио своме програму, који се састоји из васпитања телесног и моралног у духу националне културе, потребно нам је и женских руку; женских мишица, јер једино тиме рад соколски постаје у истини поттун, складан, хармоничан.

Учешће женскиња у соколском раду важио је (не само ради демонстрације за равноправност, како то један мали круг женскиња схваћа), не само ради њиж самиж, него је важио и стога, што веџбајући и снажећи своје органе и читаво тело, утичу и на снажење цч развијање тодмлатка, а и у томе је она велика мисија женскиња у соколству, која се не може и не сме тревидети.

Да видимо укратко утицај соколства на развијање женског тела. Позната је истина, да је ради неге дужа потребно јачање и снажење тела исто тако код мушких као и код женских. Шта више код женскиња је јачање и снажење тела у неком погледу још потребније. јер разне незгоде и болести, које завладају девојкама као будућим матерама, не обарају само њихово здравље, није од штетног утицаја само по њихов организам, не пате отуда само оне, већ цела генерација, која долази за њима.

Силне невоље и болести женског тела долазе оттуда, что је тпело слабо, равнежено, млитаво, неотаторно. У соколани се пак тело јача, снажи, системалиски веџба, унапређује и естетски развија. Постепеним и систематским развијањем дакле, тело женскиња не само да јача, не бива само отпорније према болестима, него се унапређује у своме развијању лако и безопасно.

Укратко речено, кад узмемо да соколство не само јача мишиће, живце, отпорну снагу, развија поједине органе и тиме читаво тело чини правилније, сагласније, него да оно својим члановима 3