Žena

7140 ЖЕНА

Да кажем реч-две онима који мисле да се ове школе могу избећи тиме што ће. се сеоско женскиње давати у службу по варошким кућама, где ће добити све оно што им као будућим сеоским домаћицама треба. Поред тога што је ово тврђење нетачно и скроз погрешно што и сам карактер ових школа показује; моје је уверење да би се тим сеоско женскиње одвраћало од села; а то нико нити мисли нити жели да постиже.

Образовање сеоског женског подмладка веома је важно питање данашњег времена; и њима се иде на то, да се народна маса жена умно наоружа, како би тим оружјем извојевала себи место и право, које јој у породици и друштву према њеним слособностима и раду припада.

Основна школа не може да спреми своје ученике за практичан живот, јер то у ствари није ни њен задатак, зато је неумесно од оних који ово од ње и траже.

Често ми долазе на ум Дантонове речи, да је образовање после хлеба прва и најважнија наша потреба. Наше сеоско женскиње има највише права да тражи да прође кроз школу, која ће их спремити за живот, а наша је дужност да их у томе што јаче помогнемо.

–АФОРИЗМИ. Колико би радови били бољи, кад би их људи радили у време кад имају воље за њих, а не у прописано време. М Ако љубав буде била слепа, пашће ускоро у вечит

густ мрак. Ж

Подлац, кад хоће да изјави како се са нечим не слаже, каже: „Ја се слажем са тим, али.... Ж Интимност развија пријатељство до најдивније тачке, баналност га руши и уништава сасвим.

ртиниаа