Žena

ВЕНА 15л

Рад, српски народни велики календар са савременим сликама за годину 1913. Година тринајста. Издање „Рада“, деоничарског друштва за издавање српских књига и новина у Руми, Цена је 1 круна или 1 динар и 20 пара. Поруџбине се шаљу на администрацију „Заставе“.

Овај народни календар, који излази већ тринаест година, стекао је велика угледа својом одабраном садржином и сликама. Овогодишњи календар осим одабране садржине и других савремених слика нарочито је богат у сликама са бојног поља и слика оних старих предела и вароши што их заузеше Срби. Препоручујемо нашим Српкињама и овај календар, а угледа ради доносимо једну сличицу:

Владимир и Косара види на страни 84. и 85. под горњим насловом: :

Владимир и Косара. — Елбасан као колевка српске просвете. Знате ли ону лепу, у српској историји најлепшу и најнежнију причу о љубави између Владимира и Косаре2 (Сећате ли се, колико ли је наших песника опевало ту заносну љубав, колико их је њих збиља приказало у позоришном комаду, а колико испричало кићеним језиком Памтите ли име онога српскога владаоца у Зети, Травунији, који се јуначки био одупро сили цара Самуила, који као вулкан пониче у Маћедонији2 То је био кнез Владимир, који се утврдио на вису Облику, недалеко од Скадра, тако да му царева војска не може ништа, али да се не би сродна крв и даље проливала, он се предаде Самуилу, који га посла у своју престоницу Преспу. Сада се, зацело, сећате како се ту у Преспи заволео са лепом царевом кћерју Косаром, и како је и сам цар благословио њихову љубав, давши Косару за Владимира и повративши му државу. Дотле је једна али истинита прича. За тим настаје друга. такођер историјска, приповетка. По смрти Самуиловој и сина му Радомира, кога је убио Самуилов синовац Владислав, дошао је на престо тај Владислав, који се Владимиру заклео на братску љубав, па га преварио и у Преспи вероломно убио. Није много прошло, па је и Владислав погинуо, вероватно од својих дворана. кад је опседао град Драч. Стара прича вели, да га је убио дух Владимиров.

Када год сам читао ма које врсте спис о тој лепој љубави двоје драгих или спис о неверству Владисављевом и казни која га је, по том, снашла, или када бих те призоре

4