Žena

158 Ћ ЕНА

гледао на позорници — увек сам замишљао земљиште тих догађаја негде тако далеко, да се само у машти све то може походити. Знао сам да тамо господаре Турци варвари, који су тај крај, богат природним лепотама, учинили готово неприступачнима за кога писменога човека.

Па ипак —' ко ће као Бог!

Ја само Божјом вољом тумачим овакав славан поход српске војске, која је летела из победе у победу, док није слетила у Елбасан, град који се налази тачно на половини пута између Охридскога Језера и Јадранскога Мора. Елбасан је у красном положају на чувеној реци Шкумби. Када бисте од Битоља повукли право на запад линију до самога мора, она би ударила преко средине Охридскога Језера и посред Елбасана би пролазила све до морске обале.

У Елбасану је, историјом потврђени, гроб поменутога кнеза Владимира. Црква и гроб његов су у највећем поштовању: Владимира је црква због просвећеног живота његова прогласила за светитеља, који се празнује 22. маја сваке године,

Шта мислите: кад се све то дешавало Управо пре девет стотина година. Ето колико је давнашња српска просвета у тим крајевима, за које би неке европске државе хтеле да и даље остану у варварским рукама !

Поклонио сам се гробу блаженога кнеза и светитеља Владимира, па сам у миљу заплакао као дете, искрено, од срца. И кад вам ово пишем, очи ми се муте сузама захвалности, Богу који је тако наградио српски народ. ..

Тврди се, да је љубав Владимира и Косаре први домаћи предмет, који су Срби у старо доба књижевно обрадили. Ми смо дакле и у колевци старе српске књижевности и просвете !

У Драчу је гроб вероломноме Владиславу. А Облик, где се јуначки бранио Владимир, заузели су храбра браћа Црногорци. М.

Разне белешке,

Осигуравање матера у Италији. Ми смо о овом новом законском предлогу већ писали. Али је тај предлог донекле у сабору измењен. Сад је усвојен, и закон о осигуравању матера ускоро ће ступити у живот