Žena

У РЕ НИ 161

хоту својим очима гледају. И сина јој, који беше „у пољу исто тако исекоше и његову главу запалише, Донели га мајци пред кућу и присилише кћери јој да играју и то гледају. Најзад јој старију ћерку обесчастише и одведоше. Она јадна са другом малом кћери побеже од ужаса све даље и даље од те страшне слике и тако је у бегству на путу срете онај добри човек и доведе у Београд. И тада заврши јадна жена: Ако мислите да можете и мени што дати, а ви ми помозите. — Разуме се, помогоше јој.

После ове приче свима нам, се грло стегло и више се не могосмо расположити.

Први женски доктор.

Од свију универзитета најстарији универзитет био је у Болоњи, (Италији). На том универзитету проглашена је прва жена за доктора. Она се звала Бетиција Гоцадини и родила се 1209. године. Она је радила адвокатске послове.

Уплив женског одела на тело.

Минхенски медицински недељни лист доноси чланак ДР. Франкеа, да се код модерних жена све то јаче појављује једно зло, које се споља не може видети, али га лекари све то чешће виђају. Много модерно женскиње има криве ноге тако зване икс (%Х) и то не долази од слабости мускула, него је последица тешких и уских сукања што им прописује данашња мода. Др. Франке доказује, да жене које по своме занимању морају много да иду имају праве ноге, а оне које се из лењости или из моде недовољно крећу, имају криве ноге

Необичан занат.

Једна Францускиња госпођица Колинер заслужује годишње сто хиљада франака. Она врши позив, који иначе не спада никако у женску струку, позив што га врше и људи веома ретко. Она окушава вино трговцима и крчмарима, и добија за свој савет доста знатне своте. Она има врло развијен укус и удешава цео свој живот да јој укус не отупи. него на против да јој се развије. Она никад не једе јела, у којима има зачина и држи се строго дијете, само да јој врх језика не изгуби осетљивост. Та њена особина и њена уздржљивост доноси јој годишње велики приход.