Žena

162 НЕ Н А“

Лепота и смејање.

Врло многе жене мисле, да често смејање шкоди лепоти, јер припомаже да се на лицу стварају боре. То је мишљење погрешно. Природно смејање потпомаже израз лица и коже. Непомично лице па нека је ма како лепо, не може да нас загреје. Има жена које силом задржавају смеј да им се бајаги лице сувише рано не збрчка. А оне не знају колико их ружи неприродна озбиљност. Веселост и без смеја врло се лепо одсјајава на лицу, очи добијају сјај, и колико тек појачава све то природан смеј. Смеј покреће трбушне мишиће, убрзава крвоток, па је већ и због тога смејање здраво, А лепота женског тела највише је у здрављу, стога се од срца смејте, драге читатељке, кад год вам дође да се смејете.

ђелешке из здравља.

Да ли да идемо са свећом у собу детета, кад дете спава

Многе матере кад морају да уђу у собу детета, које спава, неће да понесу свећу, да не пробуде дете, него пипају по мраку, и често постигну баш оно што нису желеле. Ударе се о какав предмет и дете се пробуди. Кад се дете пробуди због каквог треска и осети да има некога у мрачној соби, поплаши се. Али буде често, да се дете не пробуди сасвим, него полубуновно осети да неко иде по мраку. Тада наилазе на дете непријатне представе и оно снева о тајанственим људима, дивљим зверовима, лоповима и слично. Много је боље ако мати са свећом лагано улази у собу где дете спава. Ако се дете пробуди, неће се поплашити, мати ће га брзо умирити. Код мале деце иде то брзо. А ако се дете не пробуди сасвим, него од светлости дође у пола буновно стање. та ће светлост произвести у њему светле појаве, оно ће вероватно сневати о сунцу, о звездама и другим светлим стварима. — Тако то препоручује једна мати.

Божић и покварен желудац. После божићних празника има највише болесника нарочито деце, а скоро све те болести долазе од поквареног желутца. Покварен желудац не може да свари, и у томе је