Žena

ЊЕНА ____ЉЕ

после клица многим болестима. О Божићу се нарочито намеси и напече свакојаких ђаконија, па је дужност материна да не кљука децу преко мере, Сасвим је зло тамо, где мати не уме да одбије деци никакву жељу, него их кљука докле год деца траже. А има и сувише халапљиве деце. Већ рано ујутру добијају деца о Божићу сваковрсних колача и то много више но обично, па је тиме већ ујутру ударен темељ за покварен желудац. Кад већ хоћемо и морамо да дајемо деци слаткише, треба да им дајемо лаке ствари: бисквите (пишкоте и патишпан), а ако ћемо им давати бомбона, онда најбоље чоколаде или бонбона од чоколаде. Не треба деци никако давати бомбоне испуњене са кремовима, бадемом и ликером. Бадем је веома тежак за желудац. О празницима се обично доцније вечера, а то је шкодљиво по дечје здравље. Код многе деце иде халапљивост тако далеко, да носе собом у кревет: јабуке, ораја, бомбона и слично. Деци се то може и опростити, али не може родитељима. Него треба деци пре спавања опрати руке, уста и зубе. Треба купити справу за разбијање ораја и научити децу, да употребљују ту справу, а не да разбијају ораје чак и зубима што је јако шкодљиво.

Шта нас моле одојчад 2

Многа мати не разуме шта је моли одојче. А једна млада мати пише о томе ово: Нећу да се хвалим, али видим да је моје дете веселије и здравије од многе друге деце. Има пуно деце, која су бледа, заморена и једва се крећу у јастуку, мени је жао. А кад погледам моје дете, оно је румено, живо, кличе као орао. ја то приписујем томе, што ми изгледа. да сам ја разумела молбу мога детета, и ако не уме да говори и испуњавам му ту молбу. А ево шта нас моли одојче:

Немој ме стално показивати твојим познаницама и пријатељицама и свакоме ко дође, јер ја то не волим, а не воле ни они. Остави ме на миру, јер ја нисам никакво девето чудо, да ме сваки час показујеш. Немој да ме дижеш у вис и правиш од мене циркус, јер сам сувише слаб, а да бих могао то поднети. И ако може бити, ти као мати уживаш у томе, ја ни мало не уживам. Немој ме непрестано гладити, стискивати и цмакати. Уздржи се мало, јер ето видиш да ја у таквим приликама плачем. Немој ме покри-