Žena

једе, п соме да једе. Нипошто му не треба износити читаву гомилу на чинији, јер то п здравоме човеку квари вољу ва јело. Мало и укусно сервирано, најбоље је. Болесник често не марп да једе већ и зато, што му је незгодно у постељи, а ми не умемо да се помогнемо. Ми болеснику, дајемо на пример чорбу пива тањира и тражимо да је срче кашиком. Он је слаб, раздражен, не може у постељи да седне како треба. п брво му досади. Не би ни здравом човеку било угодно да мора тако јести у постељи, Чорбу, млеко, воду и све течности, треба давати болеснику у нарочитој шољици која је удешена за болесника. Горњи део је до пола покривен и има сисак. 'Гако се течност не провипа и болесник пријатно пије. По санаторијумима видела сам мале столове, згодне да се наместе на постељи. Ти су столови нискп, широки око 80 сантиметара, имају ноге као у подножице (шамлице), Када се иза леђа болесникова подмету јастуци долази у положај, да може на томе столу згодно. јести.

Од важности је, како да распоредимо време јела.

Санитетски саветник др. Ото Дорнблит и његова. жена, госпођа Хедвиг, саветују у своме дијетском кувару у томе погледу ово: На први доручак треба полагати већу важност, но што то обично чинимо. Најбоље је, ако доручкујемо 12 а највише 18 сати после почетка вечере. (Добро је да су свагда вечера и доручак у исто време). Није довољно да се попије само млеко, кава, чорба, какао. Поред течности треба да, буде осим хлеба, још и мало масла, пекмеза, хладне рибе, или једно или два јајета. (За децу која иду у школу недовољна је прва ужина каква је код нас у обичају. И педагози и лекари наглашују то врло одлучно.) Ако је први доручак снажнији, може отпасти јутарња ужина.

Добро је ако ручак отпочне са топлом чорбом. Не зато што би чорба хранила, она садржи врло мало хранљивости, али топла течност олакшава растварању и варењу тврдих јела. Само лети када је јако топло, може чорба изостати,

Многа јела пријају и према томе помажу варењу

.